Colorant natural pentru ouale de Pasti

Colorant natural pentru ouale de Pasti

Este clar ca ne va fi mult mai greu sa obtinem acelasi “rosu infinit” ca cel din pachetele cu chimicale, iar la variatiunile “perlate” sau fosforescente ne va fi si mai greu sa ajungem fara ajutorul compusilor de laborator. Insa poti colora – a vopsi suna prea chimic, parca – ouale de Pasti si in mod natural, desigur, altfel traditia asta ar fi avut doar cateva zeci de ani in loc de cateva sute. Ce mi se pare cu adevarat greu este sa acoperi natural, cu ajutorul florilor, fructelor, condimentelor sau legumelor, acel marcaj care apare pe ouale din comert. Sau poate nu e cazul, poate ai facut rost de un carton de “contrabanda” de la tara.

Iata pe scurt cei mai importanti pasi in colorarea oualor cu substante naturale:

1.ouale proaspete, crude se spala si se degreseaza bine.
2.se aleg oua cu coaja alba pentru o fixare mai buna a pigmentilor naturali.
3.ouale se fierb la foc mic suficient timp.
4.intotdeauna se adauga si otet in solutia de colorare. Otetul ajuta la fixarea culorilor.
5.plantele se folosesc in cantitati destul de mari si se fierb minim 15-20 de minute la foc mic. Pentru o cana de apa e necesara cam o mana de planta sau aproximativ o lingurita de seminte ori condiment.
6.de obicei lichidul colorant in care s-au adaugat 1-2 linguri de otet in prealabil se toarna cald peste ouale fierte cat sunt inca fierbinti. Lichidul trebuie sa fie suficient pentru a le acoperi in intregime. Ouale se aseaza pe un singur rand.
7.in anumite cazuri, ouale se mai pun la fiert in amestecul colorant pentru 15-20 de minute la foc foarte mic sau pana la obtinerea culorii dorite. In altele, se merge pe varianta fara fierbere, cand ouale se lasa la rece peste noapte in solutia coloranta.
8.in general, cu cat cantitatile de colorant natural sunt mai mari, cu atat nuantele obtinute vor fi mai intense si mai vii.
9.culorile obtinute prin vopsirea cu plante, fructe sau legume sunt mai putin vii decat in cazul vopsirii chimice. Nuantele vor fi naturale, pastelate, fara luciu. Problema luciului se poate rezolva cu ajutorul unei bucati de sunca sau a uleiului. Pur si simplu ouale se freaca cu bucata de sunca sau cu o carpa imbibata cu ulei si ouale vor capata “stralucire”.

Fara sa mai dam oul de-a dura, iata si cateva solutii naturale de colorare a oualor.

Galben:

•se fierb timp de o ora cantitati egale din frunze uscate de ceapa galbena si flori de galbenele impreuna cu 1 lingura de otet in suficienta apa. Se strecoara totul, iar fiertura calda se toarna peste ouale fierte, inca fierbinti. Se lasa totul pana la obtinerea nuantei de galben dorita.
•o alta varianta de obtinere a culorii galbene este cu frunze de mesteacan uscate. Frunzele se fierb in apa timp de o ora. Dupa, frunzele fierte se terciuiesc, se amesteca bine cu zeama in care au fiert plus o lingura de otet, se strecoara totul, iar lichidul se toarna peste ouale calde. Se lasa peste noapte.
•galbenul mai poate fi obtinut si prin fierberea impreuna cu ouale a cojilor de portocale sau de lamaie sau coji de morcovi sau seminte de telina ori de chimion.
Galben intens: sofranul se toarna in apa fiarta peste care se aduga otet. Nu este necesara fierberea.

Portocaliu: amestec de coji de nuca uscata si frunze de ceapa galbena care se fierb timp de o ora. Dupa strecurare si adaugare de otet se mai fierbe totul impreuna cu ouale inca 15 minute.

Albastru:

•flori de viorele care se fierb timp de aproximativ o ora.
•o varza rosie tocata marunt, peste care se adauga 4 cani de apa fiarta si 2 linguri de otet.
•coji de sfecla rosie tocate marunt care se fierb timp de 30-60 de minute impreuna cu o lingura de otet.

Verde:

•cantitati egale de frunze de ceapa verde si urzica.
•frunze de spanac si otet se fierb impreuna cu ouale pana la obtinerea nuantei dorite.

Rosu sau rosu-portocaliu:

•frunze uscate de ceapa rosie care se fierb in apa timp de ora.
•coaja de crusin si frunze de soc in cantitati egale.
•boia de ardei

Maro:

•Cafea tare in care s-a adaugat sare (la 1L de cafea aproximativ o lingura de sare) si o lingura de otet
•Ceai negru concentrat si otet

Dupa vopsire si uscare, depoziteaza ouale in frigider pentru nu mai mult de 7-10 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *