Chimicalele din lichidele pe care le consumam frecvent sunt responsabile de aparitia unor probleme ale pielii si a catorva afectiuni respiratorii.colorantul sin sucul galben

Colorantii, conservantii, aromatizantii si indulcitorii din sucuri pot provoca alergii, si uneori pot agrava sau favoriza aparitia unor boli mai grave.

In cazul alergiilor cauzate de bauturile racoritoare, reactiile cel mai des intalnite sunt manifestarile cutanate si cele respiratorii.

Dintre coloranti, cel mai periculos este cel folosit pentru sucurile galbene, dar aproape la fel de nociv este si cel rosu.

15 substante alergene

Bauturile racoritoare industrializate au un grad ridicat de periculozitate din cauza mai multor tipuri de coloranti si conservanti.

„Printre aditivii care pot provoca alergii sunt colorantii azotici de sinteza, tartrazina sau colorantul galben. La fel de periculosi sunt toti aditivii care dau culoare sucului”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in nutritie.

Pe piata romaneasca exista in jur de 15 astfel de substante care se gasesc in bauturile racoritoare, dintre care cele mai frecvent intalnite sunt eritrozina, chinoleina, tartrazina (E102), albastru briliant (E133).

Nici sucurile light nu va feresc de pericol.

„Nu este bine sa consumam sucuri light care contin edul coranti chimici de sinteza, de tipul aspartam, acesulfam-k (E950), ciclamati (E952), zaharina, sucraloza (E955)”, avertizeaza specialistul.

Reactii imediate sau tarzii

Colorantii si conservantii care se pun in sucuri pot provoca urticarie, o alergie de tip imediat, care apare la consumarea produsului, la contactul cu gura sau buzele.

„Exista si reactii de contact de tip intarziat, care se manifesta tot cu leziunile urticariene, niste pete rosii umflate pe corp. Un alt tip de eczema il reprezinta iritatiile care apar ca niste vezicule mici pe fond rosu, care provoaca mancarimi”, explica prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de Dermatologie a Universitatii de Medicina „Gr.T. Popa”, din Iasi.

In functie de tipul de leziuni puteti face analize de sange sau teste „patch”, care urmaresc sa gaseasca alergenul ce produce eczema prin lipirea unor timbre pe spatele pacientului.

ETICHETA – Risc de ADHD si tulburari hormonale

Fiecare organism reactioneaza diferit la chimicale, si, pe langa alergii, substantele toxice din sucuri pot provoca si alte tulburari ale organismului.

„De exemplu, colorantii favorizeaza aparitia ADHD-ului, dar si a tulburarilor hormonale (in special ale functiei tiroidei). Conservantii pot interfera cu absorbtia vitaminelor sau le pot chiar distruge. Edulcorantii, chiar daca nu au calorii, pot avea ca efecte negative ingrasarea printr-un mecanism neurohormonal, denumit reflex cefalic”, explica specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here