Coltul micului fermier – Plantarea pomilor

Coltul micului fermier - Plantarea pomilor
Coltul micului fermier – Plantarea pomilor

O plantare reusita influenteaza favorabil procentul de prindere si evolutia ulterioara a pomilor. Este necesara respectarea unor reguli elementare:
n Plantarea trebuie facuta cat mai timpuriu, daca se poate pana la 15-20 aprilie, pentru ca pomii sa nu sufere daca primavara este secetoasa. De la scoaterea pomilor din pepiniera pana la plantare trebuie sa treaca putin timp, una-doua zile, pentru ca radacinile sa nu se usuce. Este indicata plantarea pomilor chiar la cateva ore de la scoaterea din pepiniera. Daca nu exista conditii de plantare imediata, pomii se vor pastra in pivnita cu radacinile infasurate in hartie umezita. Este important ca pomii sa se planteze inainte de umflarea mugurilor.

n Pichetajul terenului si gropile. Daca se planteaza mai multi pomi pe un teren, adica se infiinteaza o plantatie, terenul se picheteaza prin infigerea unui pichet (tarus) in locul unde se va planta fiecare pom. Mai avantajos este pichetajul in triunghi sau chincons, in care pomii de pe un rand vin la jumatatea distantei dintre pomii de pe randul vecin. Distantele indicate intre pomi la plantare sunt de 6-8 metri, in functie de specie, soi si tipul portaltoiului. Merii si perii se planteaza de regula mai rar decat prunii. Gropile se sapa cu cazmaua in locul fiecarui pichet. Pamantul de deasupra se pune separat de cel de la fundul gropii, pentru ca la plantare se va trage in groapa in ordine inversa. Dimensiunile gropilor sunt de 60/60/60 cm in teren arabil si de cel putin 80/80/80 cm in teren inierbat.

n Pregatirea pomului inainte de plantare. Ramurile pomului se raresc si se scurteaza cu foarfeca, lasand atatea cate trebuie pentru formarea coroanei. Radacinile se fasoneaza prin taierea numai a celor rupte si a celor bolnave si scurtarea celor exagerat de lungi. Inainte de plantare, radacinile se mocirlesc intr-un amestec de balega proaspata de bovine, pamant argilos si apa. Aceasta “moroiala” se prepara intr-o mica groapa.
n Plantarea  propriu-zisa. In fundul gropii, in mijloc, se infige tutorele (un arac din stejar sau salcam). Se  trage pamant in groapa, din cel care a fost la suprafata, pana aproape de jumatate, apoi se formeaza un musuroi peste care se aseaza radacinile pomului. Pomul se pune in partea de nord a tutorelui cu coletul (portiunea dintre radacina si tulpina), la suprafata solului, adica asa cum a fost in pepiniera. Se trage pamant pana acopera radacinile, se calca bine, se pun 8-10 kg balegar bine putrezit, se trage un nou strat de pamant si se calca, apoi se umple groapa si din nou se calca. Un pom corect plantat nu trebuie sa se smulga daca este tras. Plantarea se incheie cu amenajarea unui mic lighenas (copca) in jurul pomului. Pomul se leaga de tutore cu sfoara, plastic sau nuia din rachita. Nu se leaga cu sarma. In final se uda cu 8-10 litri apa. Udarea se va repeta saptamanal, daca vremea este secetoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *