Combaterea taierilor ilegale de paduri: Amenzi in valoare totala de peste 3 mil. lei in perioada ianuarie-septembrie 2012

Liber la defri??rile p?durilor din România
Combaterea taierilor ilegale de paduri: Amenzi in valoare totala de peste 3 mil. lei in perioada ianuarie-septembrie 2012

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, administratorul padurilor detinute de stat, a organizat 15.312 actiuni de control de la inceputul anului pana la sfarsitul lui septembrie, aplicand amenzi cu o valoare totala de 3,4 milioane lei.

In urma actiunilor organizate pana la sfarsitul lui septembrie, autoritatile forestiere au constatat 380 de infractiuni si 3.474 contraventii silvice, confiscand 9.930 metri cubi de material lemnos, potrivit raspunsului trimis de Ministerul Mediului la o solicitare ZF.

In 2011, Romsilva a organizat in total 26.373 actiuni de control, in urma carora a aplicat amenzi in valoare totala de 6,4 milioane de lei si a confiscat 16.576 metri cubi de materie lemnoasa, la care s-au adaugat 12.742 pomi de craciun.

Volumul de lemn exploatat a crescut anul trecut cu aproape 14%, sau 1,95 milioane metri cubi, de la 14,25 milioane metri cubi in 2010 la 16,24 milioane metri cubi, potrivit datelor anuntate recent de Institutul National de Statistia.

O alta masura luata in calcul de Ministerul Mediului impotriva taierilor ilegale este modificarea Codului Silvic astfel incat taierea, ruperea, distrugerea precum si furtul de arbori sa fie incadrate ca infractiuni, indiferent de valoarea prejudiciului sau a materialului lemnos sustras.

„Totodata, Ministerul Mediului si Padurilor a propus ca faptele de primire, transport, depozitare sau prelucrare a materialului lemnos fara documente din care rezulta provenienta legala a lemnului sa fie incadrate ca infractiuni si nu doar contraventii asa cum este reglementat in prezent”, au precizat reprezentantii ministerului in raspunsul acordat ZF.

Masurile de transformare a contraventiilor in infractiuni sunt deocamdata la stadiul de observatie formulata de minister la proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 46/2008 – Codului Silvic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *