Combinatul Azomures, amendat de mai multe ori pentru poluare

Combinatul Azomures, amendat de mai multe ori pentru poluare

Un grup de aparatori ai mediului din judetul Mures a sesizat organizatia pentru protectia mediului Greenpeace in ceea ce priveste existenta a doua cazuri de poluare in zona orasului Targu Mures. Este vorba despre cazul Combinatului Azomures si cel al Romgaz.

In ceea ce priveste Azomures, a fost semnalat faptul ca, din cauza exploatarii la capacitate maxima a echipamentelor pentru producerea ingrasamintelor chimice, se produce umplerea pana la refuz a canalelor din halele de productie, urmata de revarsarea acestora cauzata de functionarea defectuoasa a instalatiei SECA 15. Mai grav, acest tip de deversari se produce nu doar accidental, ci si in mod deliberat, respectiv agentii economici recurg la defulari/deversari la intervale de timp pe care le stabilesc ei insisi. In cazul unei deversari recente, care a necesitat interventie rapida pentru stoparea poluarii, accesul in spatiile afectate a fost mult intarziat, deoarece angajatii care detin toate cheile de acces erau in afara programului de lucru.

In urma acestei sesizari, Greenpeace a cerut Garzii de Mediu (Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Judetean Mures) sa ii comunice daca este la curent cu aceste lucruri si ce recomandari si penalizari au rezultat din activitatile de control la Azomures in perioada recenta.

Greenpeace a aflat astfel ca Garda de Mediu a realizat in 2011 trei controale neplanificate la Combinat, ocazionate de depasirea concentratiei maxime admise la indicatorii de calitate reglementati, aplicand, drept urmare, trei amenzi. Un al patrulea control, de aceasta data planificat, a atras dupa sine o a patra amenda contraventionala.

In total, in acest an, Azomures a primit amenzi de la Garda de Mediu insumand 200 000 lei, pentru depasirea concentratiilor la amoniac.

Greenpeace a mai solicitat, in acest caz, informatii si de la Administratia Bazinala de Apa Mures, care le-a comunicat ca a penalizat, la randul sau, Combinatul, pentru poluarea apei, in randuri repetate: 133 488 lei in 2010, 370 769 lei in 2009 si 147 423 lei in 2008. Substantele pentru care au fost inregistrate depasiri, in acesti ultimi ani, ale concentratiilor maxime admise, sunt: azotit, azotat, suspensii, CBO5 si CCO-Cr. De la Administratia Bazinala de Apa Mures Greenpeace a obtinut si informatii privind obligatiile combinatului de a se conforma cerintelor europene in materie de siguranta apei, pe care le-am atasat acestei pagini, spre consultare.

De asemenea, Agentia pentru Protectia Mediului a transmis catre Greenpeace autorizatia de mediu in baza careia functioneaza Azomures.

Cel de-al doilea caz se refera la poluarea cauzata de activitatile de extractie ale Romgaz. Aici a fost semnalata poluarea mediului avand drept cauze defectiuni la sistemele de evacuare a apelor reziduale de la grupurile de sonde 130, 14 ti 5 Grebenis, dar si defectiuni la instalatiile de extractie, in urma carora au fost eliberate in aer, in mod necontrolat, gaze naturale (grupurile de sonde 11 Ernei si Dumbravioara).

In prima faza, Greenpeace a aflat de la Agentia pentru Protectia Mediului autorizatiile de mediu in baza carora functioneaza sectiile de productie Grebenis si Singeorgiu de Mures.

Garda de Mediu a comunicat ca, pentru prevenirea cresterii excesive a presiunii, se recurge la refularea gazelor in aer liber, iar aceasta face parte din procesul tehnologic autorizat. Bazinul de la Grebenisu de Campie colecteaza apa reziduala de la toate grupurile de sonde enumerate, printr-un sistem de conducte. Dat fiind intervalul mare de timp intre producerea incidentului sesizat si solicitarea Greenpeace, nu a mai fost posibila investigarea acestor cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *