O descoperire revolutionara aduce mai aproape de realitate combustibilii 100% regenerabili

Imre Vass (cercet?tor): Energia prin fotosintez?, de 20 de ori mai mare decât nevoile noastre
O descoperire revolutionara aduce mai aproape de realitate combustibilii 100% regenerabili

Doi oameni de stiinta din Canberra afirma ca au facut o descoperire revolutionara in ceea ce priveste producerea de hidrogen, reusita ce va permite folosirea sa ca sursa de energie curata si regenerabila.

Profesorii Rob Stranger si Ron Pace de la Research School of Chemistry din cadrul Australian National University (ANU) au folosit un proces de modelare computerizata pentru a identifica structura moleculara a regiunii in care are loc procesul de fotosinteza la plante. Profesorul Pace afirma ca aceasta descoperire permite copierea proceselor naturale, identificand pentru prima data acele molecule de apa din fotosistemul plantei care sunt transformate in oxigen.

„Natura a identificat inca din primele etape ale procesului evolutionar de pe Terra cum sa efectueze acest proces chimic cu o eficienta foarte apropiata de 100%”, a explicat profesorul.

Profesorul Stranger spune ca aceasta reusita ofera indicii pretioase pe care oamenii de stiinta le pot folosi pentru a concepe combustibili alternativi.

„Elementul important al fotosistemului plantelor poarta numele de oxygen-evolving-complex (OEC). Daca putem sa «furam» secretele naturii si sa intelegem modul prin care OEC efectueaza acest proces chimic, atunci putem sa invatam sa producem hidrogenul mult mai eficient, ceea ce il va transforma intr-un combustibil ideal pentru un viitor in totalitate regenerabil”, a explicat profesorul Stranger.

Oamenii de stiinta stiau ca EC contine patru atomi de mangan si un atom de calciu, insa in ciuda unui efort ce a durat cateva decenii, acestia nu reussera sa determina structura exacta a acestui sistem si modul in care acesta functioneaza.

Profesorul Pace spune ca „efortul nostru confirma structura OEC, permitandu-le cercetatorilor sa progreseze in eforturile de a dezvolta noi combustibili pe baza fotosintezei”.

Oamenii de stiinta pot crea gaz de hidrogen prin „impartirea” unor molecule de apa, insa acest proces solicita folosirea electricitatii. Profesorul Stranger afirma ca sistemul actual, ce necesita folosirea electricitatii pentru a crea hidrogen, este unul risipitor.

„Aceasta a fost o mare provocare pentru chimisti si oameni de stiinta. Am folosit modelarea computerizata pentru a intelege cum reuseste fotosinteza sa obtina hidrogen. Acelasi lucru l-au facut si alti oameni de stiinta, insa nu au avut succes, dar noi am reusit”, explica Stranger.

Profesorul Pace afirma ca motivul pentru care ceilalti cercetatori nu au reusit sa inteleaga procesul fotosintezei consta in faptul ca acestia au subestimat creativitatea naturii. „Se pare ca natura, in mod foarte istet, nu incarca procesul mai mult decat este absolut necesar. Acest lucru i-a derutat pe colegii nostri, care nu credeau ca natura poate fi atat de isteata”, a declarat Pace.

Cercetatorii intentioneaza sa publice in scurt timp o lucrare pe tema acestei cercetari, urmand ca ulterior sa ofere rezultatele cercetarii unui laborator care sa incerce sa reproduce procesul fotosintezei. Oamenii de stiinta cred ca primele rezultate concrete ale acestei cercetari vor putea fi realizate in urmatorii 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *