Combustibilii bio, nocivi pentru mediu

România poate contribui la o produc?ie sustenabil? de biocombustibili în UE

O analiza la nivel european arata cat de neplacute vor fi consecintele utilizarii pe scara larga a combustibililor eco. Studiul ia in calcul si efectele indirecte rezultate din nevoia de a transforma tot mai multe zone in pamant arabil, cultivabil pentru hrana.

Institutul european pentru politici de mediu (Institute for European Environmental Policy) a realizat primul studiu care analizeaza ce efecte are asupra mediului folosirea tot mai intensa a biocombustibililor, asa cum prevad tintele europene de utilizare a energiei regenerabile. Potrivit documentului, planurile de a extinde culturile din care se produce biodiesel sau bioetanol, cum ar fi rapita, sunt mai nocive Planetei decat arderea combustibilului fosil.

Noul raport citat de threehuger.com aduce in discutie nu numai faptul ca suprafetele cultivate cu aceste plante sunt tot mai mari, in detrimentul culturilor destinate alimentatiei, dar si faptul ca emisiile gazelor cu efect de sera le vor depasi, in acest caz, pe cele rezultate din utilizarea combustibililor traditionali.

Conform raportului, daca in 2020 se va trece la utilizarea pe scara larga a biocombustibililor – astfel incat 9,5% din combustibilii folositi pentru transport sa fie din aceasta categorie – , anual vor fi emise in plus intre 27 si 56 de milioane de tone de gaze cu efect de sera. Utilizarea unor cantitati in crestere de biocombustibili inseamna si alte consecinte, adesea ignorate, mai arata raportul. Impactul indirect al ultilizarii pamantului este una dintre ele; astfel, zone intregi inca virgine vor fi transformate in terenuri arabile pentru a se putea cultiva pe ele plante destinate consumului. De pe aceste teritorii vor fi distruse, bineinteles, si padurile menite sa inmagazineze dioxidul de carbon. De exemplu, pentru a cultiva plantele din care va fi produs combustibilul bio numai in Regatul Marii Britanii va fi nevoie de o suprafata egala cu cea a Irlandei – cam 69.000 de kilometri patrati.

Biocombustibilii de prima generatie sunt produsi din culturi traditionale precum porumb, trestie-de-zahar, sfecla-de-zahar, din ulei de palmier sau din seminte precum rapita si soia. Cei avansati (de a doua generatie) rezulta din procesarea deseurilor, reziduurilor sau a celulozei.

26.000.000 de tone echivalent petrol de combustibili bio vor fi ultilizati pana in 2020 in Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *