Comercializarea lalelei pestrite atrage amenzi usturatoare

Comercializarea lalelei pestri?e atrage amenzi ustur?toare
Comercializarea lalelei pestrite atrage amenzi usturatoare
Comercializarea lalelei pestrite atrage amenzi usturatoare

Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului monitorizeaza in aceasta perioada zonele in care creste laleaua pestrita, o specie salbatica, autohtona, aflata pe lista plantelor pe cale de disparitie. Asta pentru ca, anual, in acest sezon, oamenii incearca sa castige ceva bani in plus din comercializarea florilor rare. Laleaua pestrita creste intr-o padure din apropierea municipiului Targu Jiu.

Gorjenii care sunt prinsi ca rup laleaua pestrita risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 5.000 – 10.000 de lei din cauza ca floarea este inclusa pe lista speciilor aflate pe cale de disparitie. Laleaua pestrita creste in Padurea Margaritarului unde au proprietati locuitorii din Romanesti, Dragutesti si Danesti. Din punct de vedere administrativ, padurea se afla pe raza comunei Dragutesti, iar autoritatile locale au luat deja masuri pentru protejarea plantei rare. „Am informat cetatenii, detinatori de terenuri forestiere in zona respectiva inclusiv prin informari scrise. Vom incerca sa punem aviziere la intrarea in tarlaua respectiva prin care cetatenii sa fie informati ca nu au voie sa rupa florile, laleaua pestrita fiind intr-adevar o floare rara. Avand titlul de proprietate fiecare cetatean ar trebui sa-si protejeze proprietatea”, a declarat Vasile Mosoiu, primarul comunei Dragutesti. Padurea Margaritarului se afla in administrarea Ocolului Silvic Targu Jiu. „Oamenii platesc 100 lei pe hectar pentru paza, de paza padurii ocupandu-se Ocolul Silvic”, a precizat primarul Mosoiu.

RESTRICTIE

Potrivit reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj, o restrictie similara se mentine si in cazul Poienii Narciselor de la marginea municipiului. „Laleaua pestrita este o planta rara pe cale de disparitie, iar oamenii nu au voie sa le rupa ori sa intre cu animalele la pasunat in zonele respective. Si in cazul narciselor putem vorbi de o restrictie similara, chiar daca acestea nu sunt flori rare. In ceea ce priveste narcisele, oamenii le pot culege atunci cand vor inflori cu conditia sa nu le distruga, sa nu le smulga din radacini”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *