Comisar despre cianuri: exista reguli comunitare care trebuie respectate

Comisar despre cianuri: exista reguli comunitare care trebuie respectate

Folosirea cianurilor in exploatarea diverselor resurse minerale depinde de fiecare stat din Uniunea Europeana, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, aflat in vizita oficiala la Bucuresti. Asta nu inseamna neaparat interdictii, a spus comisarul, dar exista reguli comunitare care trebuie respectate.

Utilizarea mult condamnatelor cianuri este decisa de fiecare tara din uniune, spune comisarul pentru mediu, iar in cazul Romaniei evident ca hotararea apartine guvernului de la Bucuresti. Exista insa, atrage atentia Janez Potocnik, o legislatie europeana care trebuie respectata, una legata de evaluarea impactului asupra mediului, iar uniunea are o legislatie specifica in legatura cu mineritul, care a fost adoptata din cauza accidentului de la Baia Mare, din ianuarie 2000. La acea vreme, a fost vorba de o scurgere de ape incarcate cu cianuri, accidentul avand loc la societatea Aurul SA, un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration si al guvernului roman.

Cianura deversata a afectat raurile Sasar, Lapus, Somes, Tisa si Dunarea, inainte de a ajunge inMarea Neagra. Apele poluate, in special Tisa si Dunarea, au provocat moartea unei mari cantitati de peste in Ungaria si in Iugoslavia. Accidentul a fost considerat unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de dupa Cernobal. Asa ca Uniunea Europeana s-a mobilizat si a emis o serie de norme stricte in domeniul folosirii cianurilor in minerit. Revenind la declaratiile comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik a spus ca orice activitate economica, mai ales daca are la baza cianura, trebuie sa fie facuta integral in siguranta. „Asta incercam sa facem intotdeauna cu intreaga noastra legislatie.

Asta inseamna ca nu este suficient doar sa urmam acesti pasi, e important, de asemenea, ca mai tarziu, prin inspectii, sa monitorizam cu regularitate. Noi nu avem nevoie de accidente cum au fost in trecut si cred ca e important ca exploatarile sa fie facute cum trebuie”, a spus comisarul european pentru mediu. Lasand la o parte modul diplomatic de a face declaratii, cele spuse de Janez Potocnik par legate de chestiunea exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Comisarul european a sfatuit autoritatile de la Bucuresti sa se concentreze pe activitati de reciclare, aratand ca prin reciclarea telefoanelor mobile poate fi recuperat inclusiv aur. „As spune ca reciclarea este una dintre activitatile prin care multe dintre materiale, inclusiv aurul, pot fi recuperate. Reciclarea, de exemplu, a telefoanelor mobile ne ofera foarte mult potential de a gasi aur”, a spus Potocnik.

Comisarul european a aratat ca managementul deseurilor din Romania nu sta foarte bine la capitolul reciclare, ca Romania iroseste integral deseurile si a aratat ca in reciclare se gasesc „adevaratii bani” si „adevaratele locuri de munca”. „Daca va comparati cu alte tari europene – unde avem, de exemplu, sase tari europene care nu mai au practic gropi de gunoi – voi aveti gropi de gunoi si irositi deseurile practic integral. Ar fi foarte important sa va concentrati activitatile in acest domeniu. Acolo sunt adevaratii bani si adevaratele oportunitati pentru locuri de munca”, a spus comisarul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *