Comisarul european de mediu cere stabilirea de obiective mai ambitioase in acordul global de mediu

Comisarul european de mediu Stavros Dimas a cerut joi stabilirea unor obiective mai ambitioase in negocierile internationale referitoare la noul acord global de mediu, ce ar putea fi incheiat in iarna la Copenhaga si pe care il considera ultima sansa de a preveni o degradare climatica mai profunda.
Stavros Dimas
„Noul acord climatic ce trebuie incheiat la conferinta despre clima din decembrie de la Copenhaga reprezinta ultima sansa a omenirii de a preveni atingerea unor niveluri periculoase, poate chiar catastrofale, in ce priveste schimbarile climatice. Oamenii de stiinta au prognozat ca e posibil ca acestea sa se manifeste inca din 2050, daca nu se iau masuri clare”, a declarat Dimas, intr-un discurs tinut inainte de Ziua Mondiala a Mediului, ce va fi sarbatorita vineri.

Un studiu prezentat saptamana trecuta de Forumul Global Umanitar de la Geneva estima ca schimbarea climatica afecteaza grav 325 de milioane de persoane in fiecare an si determina moartea a 315.000 persoane prin foamete, boli si calamitati naturale. De asemenea, determina pierderi economice globale anuale de peste 125 miliarde dolari. Studiul prognozeaza ca acestea vor creste in mod substantial in urmatorii 20 de ani.

Guvernele lumii au recunoscut ca recesiunea nu este un motiv pentru a reduce lupta impotriva schimbarilor climatice. De aceea, acestea au prevazut investitii in energii regenerabile si eficientizare energetica, precum si in tehnologii care emit putine gaze cu efect de sera.

Cercetatorii internationali au cazut de acord ca incalzirea globala trebuie sa fie cu 2 grade Celsius mai mica decat cea din perioada preindustriala. Aceasta inseamna cu nu mai mult de 1,2 grade C peste nivelurile actuale, deoarece o incalzire a climei cu 0,76°C a avut deja loc. Unele studii arata ca noxele deja emise indreptatesc ideea ca incalzirea globala cu 1°C este inevitabila.

Dimas este de parere ca o actiune globala urgenta si ambitioasa este imperativa pentru a impiedica aparitia unor probleme care ar determina numeroase suferinte umane, ar submina progresul economic si reducerea saraciei si ar atrage schimbari catastrofale asupra mediului. El a adaugat ca tarile dezvoltate, precum si marile economii emergente ar trebui sa fie primele care sa militeze pentru diminuarea schimbarilor climatice.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *