Comisarul Janez Potocnik: Delta Dunarii are oportunitati majore in perspectiva viitorului buget al UE

Comisarul Janez Potocnik: Delta Dunarii are oportunitati majore in perspectiva viitorului buget al UE

Comisarii europeni pe mediu si agricultura, Janez Potocnik si Dacian Ciolos, sustin dezvoltarea integrata a Deltei Dunarii si considera ca rezervatia are oportunitati majore in perspectiva viitorului buget al Uniunii Europene (UE).

“Delta Dunarii este o comoara. Avem posibilitatea sa pastram Delta asa cum este acum si nu trebuie sa ratam aceasta sansa. Trebuie sa-i sprijinim pe acesti oameni care traiesc aici, care merita sa fie sprijiniti si care lupta sa pastreze ce este aici. Intrezaresc oportunitati majore in perspectiva viitorului buget al UE”, a declarat vineri in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Tulcea comisarul european pe mediu Janez Potocnik.

La randul sau, comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos a pledat pentru o strategie de dezvoltare integrata a Deltei Dunarii.

“Cred ca nu este tarziu deloc sa gandim o abordare integrata a politicii sociale, rurale, a politicii agricole si asa mai departe. Delta Dunarii s-ar preta foarte bine pentru o abordare multifonduri. Toate resursele financiare si conceptuale s-ar putea reuni intr-o strategie locala gandita de autoritati locale, populatie si organizatii neguvernamentale, astfel incat din 2014 Romania sa negocieze cu Uniunea Europeana o asemenea abordare”, a declarat comisarul european pe agricultura Dacian Ciolos.

Ministrul mediului Rovana Plumb a afirmat, de asemenea, ca prioritatea zero a institutiei pe care o conduce este administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

“Prioritatea zero este sa acordam un statut corespunzator institutiei astfel incat aceasta sa aiba posibilitatea sa acceseze fonduri europene si sa se dezvolte. Lucram pentru modificarea organizarii si functionarii acestei structuri”, a declarat ministrul mediului.
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a mentionat ca in momentul de fata se analizeaza posibilitatea reluarii programului de populare a Dunarii cu sturioni si a sustinut, de asemenea, necesitatea realizarii unei strategii unitare pentru Delta Dunarii.

“Din discutiile avute a reiesit necesitatea realizarii unei gandiri, a unui concept, a unui proiect unitar, cel putin in ceea ce priveste investitiile care vor veni aici din fonduri europene. Trebuie sa ne gandim cum sa integram proiectele pentru Delta astfel incat chiar daca vin din diferite surse ele sa fie dintr-o singura entitate. Ne gandim ca in viitorul Program Operational pentru Pescuit sa avem o axa speciala pe ceea ce inseamna dezvoltarea de proiecte in Delta Dunarii”, a mai spus Daniel Constantin.

Oficialii europeni si reprezentantii guvernului Romaniei au fost prezenti incepand de joi in localitatea Crisan din Delta Dunarii unde au discutat cu autoritatile locale, pescari, organizatii neguvernamentale despre problemele Deltei Dunarii si proiectele pentru aceasta zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *