Comisia Europeana aloca 282,6 milioane EUR pentru 225 de noi proiecte in domeniul mediului si politicilor climatice

Comisia Europeana aloca 282,6 milioane EUR pentru 225 de noi proiecte in domeniul mediului si politicilor climatice

Comisia Europeana aloca 282,6 milioane EUR pentru 225 de noi proiecte in domeniul mediului si politicilor climatice

Comisia Europeana a aprobat finantarea a 225 de noi proiecte in cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene.

Proiectele selectionate au fost transmise de beneficiari din toate cele 28 de state membre si includ actiuni in domeniul conservarii naturii, al schimbarilor climatice, al politicii de mediu si al informarii si comunicarii privind chestiunile legate de mediu, desfasurate in intreaga UE. Proiectele reprezinta, in ansamblu, o investitie totala de circa 589,3 milioane EUR, din care 282,6 milioane EUR vor reprezenta contributia UE.

Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: “In ultimul an din actuala perioada de programare, programul LIFE+ isi demonstreaza inca o data capacitatea de a furniza un sprijin financiar esential pentru proiectele de mediu si de conservare a naturii care au o valoare adaugata considerabila pentru UE. Cele mai recente proiecte transmise vor reprezenta o contributie esentiala la mentinerea, conservarea si consolidarea capitalului natural al Europei si vor sprijini totodata o crestere durabila gratie investitiilor intr-o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon si eficienta din punctul de vedere al resurselor. Succesul larg recunoscut al programului LIFE+ si al proiectelor sale a dus recent la adoptarea unui nou Regulament LIFE pentru mediu si politici climatice pentru perioada 2014-2020, care va beneficia de un buget majorat“.

Dna Connie Hedegaard, comisar pentru politici climatice, a declarat: “Ma bucur sa vad si anul acesta atatea proiecte inovatoare. si, pentru ca acestea sa poata fi desfasurate, vom contribui cu peste 41,2 milioane EUR, cu un buget total de 109,4 milioane EUR. Un numar tot mai mare de proiecte LIFE contribuie la combaterea schimbarilor climatice si dorim sa incurajam si mai mult acest lucru. Noul program LIFE pentru perioada 2014-2020 va rezerva peste 850 de milioane EUR pentru combaterea schimbarilor climatice, ceea ce va tripla suma cheltuita in acest scop.

In urma celei mai recente cereri de propuneri, care s-a incheiat in iunie 2013, Comisia a primit 1.468 de propuneri. Dintre acestea, 225 au fost selectionate pentru cofinantare in cadrul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu si LIFE+ Informare si comunicare.

1) Proiectele LIFE+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a speciilor si a habitatelor pe cale de disparitie. Dintre cele 342 de propuneri primite, Comisia a selectionat pentru finantare 92 de proiecte depuse de parteneriate create intre organisme de conservare a naturii, autoritati guvernamentale si alte parti interesate. Proiectele selectionate, coordonate de beneficiarii acestora din 25 de state membre, reprezinta o investitie totala de 262,5 milioane EUR, din care aproximativ 147,9 milioane EUR vor fi furnizate de UE. Majoritatea proiectelor (79) se inscriu in categoria “Natura” si vor contribui la implementarea directivelor “Pasari” si/sau “Habitate” si la dezvoltarea retelei Natura 2000. Celelalte 13 sunt proiecte privind “Biodiversitatea”, o categorie de proiecte LIFE+ destinata initiativelor-pilot care abordeaza aspecte mai vaste ce tin de biodiversitate.

2) Proiectele LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu sunt proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea unor idei de politica, tehnologii, metode si instrumente inovatoare. Dintre cele 961 de propuneri primite, Comisia a selectionat pentru finantare 125 de proiecte depuse de o gama larga de organizatii din sectorul public si privat. Proiectele selectionate, coordonate de beneficiari ai proiectelor din 22 de state membre, reprezinta o investitie totala de 318,5 milioane EUR, din care UE va furniza aproximativ 130,8 milioane EUR.


In cadrul acestei componente, Comisia va contribui cu peste 41,2 milioane EUR la 33 de proiecte care abordeaza in mod direct schimbarile climatice,cu un buget total de 109,4 milioane EUR. Proiectele selectionate, desfasurate in Austria, Belgia, Germania, Spania, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Suedia si Marea Britanie, figureaza in anexa. In plus, numeroase alte proiecte care vizeaza alte aspecte vor avea un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de sera.

Printre alte domenii importante de interes se numara deseurile si resursele naturale, inovarea, apa si substantele chimice.

3) Proiectele LIFE+ Informare si comunicare disemineaza informatii si atrag atentia asupra problemelor de mediu. Dintre cele 165 de propuneri primite, Comisia a selectionat pentru finantare opt (8) proiecte depuse de diferite organizatii publice si private implicate in aspecte privind natura si/sau mediul. Proiectele se desfasoara in sase state membre (Austria, Cipru, Grecia, Ungaria, Polonia si Romania) si reprezinta o investitie totala de 8,3 milioane EUR, din care UE va furniza aproximativ 3,9 milioane EUR.

Jumatate din cele opt proiecte sunt campanii privind politica de mediu a UE, trei vizeaza sensibilizarea publicului in legatura cu natura si biodiversitatea, iar unul este axat pe prevenirea incendiilor forestiere.

Context

LIFE+ este instrumentul financiar european pentru mediu si dispune de un buget total de 2,1 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013. Comisia a lansat in fiecare an cate o cerere de propuneri de proiecte LIFE+.

Programul LIFE va continua in perioada 2014-2020 in cadrul noului Regulament LIFE pentru mediu si politici climatice. Pentru aceasta perioada, programul are la dispozitie un buget total de 3,4 miliarde EUR, in preturile din decembrie 2013, si va cuprinde un subprogram pentru mediu si un subprogram pentru politici climatice.4 Mai 2014 - Sursa: Finantare.roArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016