Comisia Europeana, ingrijorata din cauza exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice

Comisia Europeana, ingrijorata din cauza exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice
Comisia Europeana, ingrijorata din cauza exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice

Comisia Europeana este ingrijorata in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, iar aceasta ingrijorare a fost transpusa intr-o recomandare in care este prevazut un set de masuri pentru statele membre interesate de exploatarea acestui zacamant.

In urma intalnirii interparlamentare cu tema „Piata interna de energie a Uniunii Europene pentru secolul 21” (The EU Internal Energy Market for the 21st Century), gazduita de Parlamentul European la care Romania a fost reprezentata de senatorul PDL Christian Gigi Chiru, Comisia Europeana a adoptat o recomandare care vizeaza instituirea unor garantii corespunzatoare pentru mediu si clima in ceea ce priveste „frackingul” – tehnica de fracturare hidraulica de volum mare utilizata mai ales in operatiunile legate de gazele de sist. Recomandarea este menita sa ajute toate statele membre care doresc sa utilizeze aceasta practica sa faca fata riscurilor asupra sanatatii si a mediului si sa imbunatateasca transparenta pentru cetateni.

Pe baza legislatiei in vigoare la nivelul UE si completand-o statele membre trebuie:

– sa planifice in anticiparea evolutiilor si sa evalueze posibilele efecte cumulate inainte de acordarea licentelor
– sa analizeze cu atentie impacturile si riscurile asupra mediului; sa se asigure ca integritatea sondei respecta cele mai bune practici si standarde
– sa verifice calitatea apei, a aerului si a solului la nivel local inainte de inceperea operatiunilor, pentru a monitoriza orice modificare si pentru a face fata riscurilor emergente
– sa controleze emisiilor atmosferice, inclusiv emisiile de gaze cu efect de sera, prin captarea gazelor
– sa informeze publicul in ceea ce priveste substantele chimice utilizate in sonde individuale sa asigure aplicarea de catre operatori a celor mai bune practici pe tot parcursul proiectului.
Statele membre ale UE sunt invitate sa aplice principiile in termen de sase luni si, incepand din decembrie 2014, sa informeze anual Comisia cu privire la masurile instituite. Comisia va monitoriza aplicarea recomandarii cu ajutorul unui tablou de bord pus la dispozitia publicului, care va compara situatia in diferite state membre. Eficacitatea acestei abordari va fi reanalizata dupa 18 luni.

In acest context, senatorul Christian Gigi Chiru a declarat: „Sunt in continuare rezervat in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist in Romania. Nu exista asigurari ferme din partea Comisiei Europene ca procedeele folosite in exploatarea gazelor de sist sunt sigure pentru populatie si pentru mediu. Romania nu trebuie sa devina un cobai al Europei, motiv pentru care Guvernul ar trebui sa fie mai rezervat in ceea ce priveste acordarea licentelor de exploatare a gazelor de sist inaintea altor state europene”.

Recomandarea mai spune ca, pana acum, UE dispune de o experienta limitata in ceea ce priveste fracturarea hidraulica. In practica, se injecteaza volume mari de apa, nisip si substante chimice intr-o gaura de sonda pentru a sparge roca si a facilita extractia gazelor. Experienta europeana s-a axat, pana in prezent, in special pe fracturarea hidraulica de volum mic aplicata pentru anumite zacaminte conventionale si compacte de gaze, mai ales in puturi verticale, reprezentand doar o mica parte din operatiunile efectuate in trecut in UE. Pe baza experientei acumulate in America de Nord, unde fracturarea hidraulica de volum mare este utilizata pe scara larga, operatorii efectueaza acum mai multe teste pentru aplicarea acestei practici in UE. Impacturile si riscurile asupra mediului trebuie gestionate in mod corespunzator. Avand in vedere ca trebuie forate mai multe puturi pe o zona mai intinsa pentru a obtine aceeasi cantitate de gaze ca cea extrasa din puturi conventionale, impactul cumulat trebuie evaluat si atenuat in mod corespunzator.

In cadrul intalnirii interparlamentare, Randal Bowie, director al Consiliului European pentru o economie cu energie eficienta, considera ca exista alternative la gazele de sist si ca exemplul Statelor Unite nu este aplicabil in Europa: „Noi stim foarte clar, ni s-a dovedit, ca gazele de sist nu reprezinta o alternativa fiabila. Am citit foarte multe studii, ni s-a dovedit ca SUA au o conditie speciala, pentru ca aproape jumatate din terenurile Statelor Unite nu sunt locuite si, astfel, se poate proceda la fractionarea hidraulica. Dar, daca aceste locuri ar fi mai dens populate, exploatarea gazelor de sist ar fi mai greu de realizat. Se mai pune si problema emisiilor poluante realizate de exploatarea gazelor de sist”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *