Comisia Europeana ingroapa alimente traditionale. Beneficiile prunelor, iaurtului, mierii nu sunt recunoscute

Comisia Europeana ingroapa alimente traditionale. Beneficiile prunelor, iaurtului, mierii nu sunt recunoscute

Comisia Europeana nu recunoaste ca prunele au efect laxativ, ca iaurtul intareste sistemul imunitar, ca mierea de albine sau ceaiul verde sunt benefice pentru sanatate

Comisia Europeana a aprobat o lista cu mentiunile nutritionale si de sanatate care pot fi inscrise pe ambalajele produselor alimentare, producatorii avand la dispozitie sase luni sa-si adapteze practicile la noile cerinte. Totusi, multor alimente printre care iaurturile, ceaiul verde, mierea, prunele nu li s-au aprobat nici o mentiune nutritionala si de sanatate.

Profesorul doctor Gheorghe Mencincopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a analizat lista celor 222 de mentiuni nutritionale si de sanatate care va fi folosita pe intregul teritoriu al Uniunii Europene si, din pacate, cu toate cercetarile si evidentele demonstrate stiintific si acceptate in mod unanim, multe produse sunt exceptate. Astfel, din categoria probioticelor, iaurturile, despre care toate lumea stie ca sunt benefice pentru intarirea sistemului imunitar, nu vor avea precizate pe ambalaje aceste calitati incontestabile, verificate stiintific. De asemenea, iaurturilor nu le este recunoscuta capacitatea de a reechilibra microflora intestinala. Si aceasta in conditiile in care studii de ultima ora sustin cu argumente ca „microflora intestinala moduleaza expresia noastra genetica” si ca prabusirea acesteia provoaca afectiuni severe printre care cancere, alergii etc.

Lista Comisiei Europene ignora nu numai studii, cercetari, analize stiintifice, dar „darama inclusiv traditia de mii de ani care confirma rolul unor alimente in preventia, tratarea si vindecarea unor boli”, spune profesorul Mencinicopschi. Dintre aceste alimente, mierea este cel mai bun exemplu de aliment care face mai mult bine sanatatii omului decat o mie de medicamente, recomandat atat de specialist cat si de profan. Si, totusi, potrivit recentei liste a Comisiei Europene, mierea nu va avea nici o mentiune nutritionala si de sanatate. Ca si mierea, ceaiul verde (Camelia sinensis) nu se bucura de nici o mentiune, desi este renumit pentru continutul valoros in polifenoli care combat radicalii liberi. Pe ambalajul bicarbonatului de sodiu nu se va preciza ca scade aciditatea gastrica, „negandu-se chimia elementara”, observa prof. Mencinicopschi. Atat leacurile traditionale cat si cercetarile derulate in laboratoare moderne sunt unanime in privinta virtutilor laxative ale prunelor. Mai putin Comisia Europeana, unde, probabil inca nu s-a auzit ca aceste fructe, pe langa gustul bun, usureaza si digestia. Rezultatul este exact cel pe care Jurnalul National l-a semnalat intr-o scrisoare deschisa publicata in februarie anul trecut adresata chiar Comisiei Europene. „Prin regulamentul Comisiei Europene 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate inscrise pe produsele alimentare, acestora li se confisca, pur si simplu, dreptul la mentiunile medicale: previne, trateaza si vindeca. Acest regulament ofera o definitie nestiintifica alimentului. Acest regulament anuleaza nenumaratele studii ce aduc dovezi stiintifice ce probeaza virtutile alimentelor”, se preciza in Scrisoarea catre Comisia Europeana formulata Jurnalul National. Dar inaltul for european nu ne-a onorat cu nici un raspuns, in schimb a aprobat aceasta lista cu conscente periculoase. Astfel, ne vom trezi in situatia „sa mancam medicamente in loc de alimente” sau, de exemplu, o gogoasa care, pana la urma nu-i decat aluat prajit, daca i se adauga vitamina C, potrivit listei Comisiei Europene, sa fie chiar foarte buna pentru sanatate.

Incepand din luna decembrie a acestui an, toate mentiunile din afara acestei liste vor fi interzise. Mentiunile vor fi inscrise intr-un registru – o baza de date interactiva care va putea fi consultata pe pagina de internet a Comisiei Europene.

„Decizia (…) este apogeul mai multor ani de munca si marcheaza o piatra de temeile in reglementarea mentiunilor de sanatate de pe produsele alimentare. Lista UE de mentiuni de sanatate permise va fi disponibila online si le va permite consumatorilor de oriunde din UE sa faca alegeri informate. Mentiunile care nu pot fi sustinute stiintific vor trebui inlaturate de pe piata dupa o scurta perioada de tranzitie”, a declarat comisarul european pentru sanatate si consumatori, John Dalli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *