Comisia Europeana ne arde pe „Mediu”

pasariRomania primeste o palma usturatoare de la Comisia Europeana la 10 luni de la aderarea la UE. Suntem penalizati pe domeniul „Mediu”. Attila Korodi, Sulfina Barbu si Decebal Traian Remes se acuza reciproc.

Comisia Europeana a anuntat ieri initierea procedurii de infringement (incalcare a prevederilor Tratatului Uniunii Europene) impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii. Conform unui comunicat de presa al executivului de la Bruxelles, Romania nu a reusit sa stabileasca zone protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, incalcand astfel directiva UE privitoare la protejarea speciilor de pasari salbatice. Comisarul pentru Mediu, grecul Stavros Dimas, a declarat ca statele membre trebuie sa completeze in cel mai scurt timp posibil listele cu retelele de Arii de Protectie Speciala pentru pasarile migratoare periclitate, dar si Siturile de Interes Comunitare pentru conservarea florei si faunei. „Obligatia este cruciala daca vrem sa atingem obiectivele Uniunii, acelea de a stopa degradarea biodiversitatii pana in 2010”, a precizat Stavros Dimas. Comisia Europeana poate recurge la procedura de infringement in baza articolului 226 din Tratatul UE. Prima etapa consta intr-o „scrisoare de atentionare formala”, prin care statului membru i se solicita ca, in decurs de 30-60 de zile, sa trimita la Bruxelles observatiile sale. In functie de raspunsul primit sau in absenta acestuia, Comisia poate recurge la un nou avertisment, asa-numita parere argumentata. Daca problema nu se solutioneaza in termen de doua luni, Comisia poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie.

MINISTERUL E DE VINA. Responsabilitatea pentru notificarea privind declansarea procedurii de infringement apartine in totalitate Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Listele cu zonele protejate ar fi trebuit trimise la Comisia Europeana pana la data aderarii, 1 ianuarie 2007, lucru care nu s-a intamplat. Data respectiva a fost asumata de minister in Tratatul de Aderare a tarii noastre la UE, pe vremea cand ministru era Speranta Ianculescu. Potrivit rigorilor Comisiei Europene, pentru domeniul „Protectia naturii” nu se acorda perioade de tranzitie. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a spus: „Decizia CE este una normala. Institutia era la curent cu discutiile din Romania, in ceea ce priveste zonele protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, insa era obligata sa reactioneze. O decizie in acest sens va fi luata, cel mai probabil, in sedinta de guvern de saptamana viitoare. Disputa tehnica dintre MMDD si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dureaza de peste jumatate de an. Discutiile s-au axat pe atributiile pe care le are fiecare minister asupra protejarii speciilor de pasari salbatice. Problema este aproape finalizata, ne mai trebuie doar avizul Ministerului Justitiei, apoi poate intra in sedinta de guvern. Sunt convins ca procedura nu va fi demarata si ca va ramane la stadiul de notificare”, a spus Korodi.

Citeste articolul integral Comisia Europeanane arde pe „Mediu” in Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *