Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

Comisia Europeana doreste sa INTERZICA de la 1 ianuarie 2015 utilizarea oricarui tip de SETCI IN DERIVA pentru activitatile de pescuit desfasurate in apele UE, au anuntat vineri reprezentantii institutiei.

Potrivit sursei citate, desi exista deja norme in vigoare care INTERZIC utilizarea SETCILOR IN DERIVA pentru capturarea anumitor pesti migratori, practica respectiva continua sa constituie un motiv de ingrijorare din cauza capturilor accidentale de mamifere marine, de broaste testoase si de pasari de mare, cea mai mare parte a acestora fiind protejate prin legislatia UE.

Pentru a combate eludarea normelor, propunerea Comisiei Europene include o INTERDICTIE TOTALA a pescuitului cu SETCI IN DERIVA in UE, precum si INTERDICTIA de a pastra SETCI IN DERIVA la bordul navelor de pescuit. In plus, pentru a evita orice ambiguitate, propunerea detaliaza actuala definitie a SETCILOR IN DERIVA.

„Pescuitul cu SETCI IN DERIVA distruge habitatele marine, pune in pericol vietatile marine salbatice si ameninta pescuitul sustenabil. Am convingerea ca singurul mod de a elimina aceasta practica o data pentru totdeauna consta in stabilirea unor norme clare, care sa nu lase loc de interpretare. Trebuie sa remediem orice eventuale lacune si sa simplificam modul de realizare a controlului si de aplicare a legislatiei de catre autoritatile nationale. In cele din urma, astfel nu vor mai fi puse in pericol nici mijloacele de subzistenta ale pescarilor care au respectat normele in ultimii ani. INTERDICTIA transmite un mesaj clar cu privire la decizia noastra de a nu mai tolera practicile iresponsabile”, a declarat Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit.


SETCILE IN DERIVA sunt plase de pescuit care pot pluti in deriva si pot fi utilizate la suprafata marii sau aproape de aceasta pentru a captura specii de pesti care inoata in partea superioara a coloanei de apa. Incepand cu anul 2002, toate SETCILE IN DERIVA, indiferent de marimea lor, au fost interzise in apele UE in cazul in care erau destinate capturarii speciilor mari migratoare, precum tonul si pestele-spada.

Cu toate acestea, actualul cadru legislativ al UE s-a dovedit a avea slabiciuni si lacune. Dimensiunile reduse ale navelor de pescuit implicate in astfel de activitati si faptul ca ele nu opereaza impreuna in aceleasi zone au facilitat eludarea monitorizarii, a controlului si a eforturilor de aplicare efectiva a legislatiei. Activitatile ilegale de pescuit cu SETCI IN DERIVA desfasurate de navele de pescuit din UE continua sa fie semnalate si au suscitat critici cu privire la respectarea de catre Uniune a obligatiilor sale international, potrivit sursei citate.

INTERZICEREA SETCILOR IN DERIVA raspunde obiectivului noii politici comune in domeniul pescuitului, si anume de a reduce la minimum impactul activitatilor de pescuit asupra ecosistemelor marine si de a reduce cat mai mult posibil capturile nedorite. In functie de prioritatile statelor membre, Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime ar putea fi utilizat pentru a sprijini tranzitia catre o interdictie totala, in cazul in care sunt indeplinite conditii specifice.

Romania este unul dintre statele membre UE care practica activ pescuitul cu SETCI IN DERIVA. In acest context, ea va trebui sa isi adapteze legislatia la noile norme in domeniu pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le introduca incepand din ianuarie 2015.17 Mai 2014 - Sursa: Mondo NewsArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016