Comisia Europeana propune ratificarea celei de a doua etape a Protocolului de la Kyoto

Comisia Europeana propune ratificarea celei de a doua etape a Protocolului de la Kyoto
Comisia Europeana propune ratificarea celei de a doua etape a Protocolului de la Kyoto

Comisia Europeana a propus actele legislative necesare pentru ca Uniunea Europeana sa ratifice in mod oficial a doua perioada de angajament (2013-2020) a Protocolului de la Kyoto privind schimbarile climatice.

UE, statele membre si Islanda s-au angajat ca pe durata celei de a doua perioade sa realizeze impreuna o reducere cu 20% a emisiilor lor combinate de gaze cu efect de sera, in comparatie cu nivelul din 1990 sau din ceilalti ani de referinta pe care i-au ales. Acest angajament de reducere este compatibil cu pachetul legislativ „energie/clima” din 2009 si reflecta masurile de reducere din cadrul pachetului la nivelul UE si al statelor membre, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a afirmat: „Ratificarea celei de a doua etape a Protocolului de la Kyoto subliniaza angajamentul UE fata de o abordare a actiunilor la nivel international privind schimbarile climatice care sa se bazeze pe norme si sa aiba forta juridica obligatorie. Suntem hotarati sa ne punem in aplicare angajamentele, iar acest lucru se reflecta in faptul ca, in practica, UE a aplicat deja tintele si normele prevazute pentru cea de a doua perioada de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto inca de la inceputul acestei perioade, in luna ianuarie a anului in curs. Prin ratificarea oficiala a celei de a doua etape, Europa va sprijini intrarea in vigoare la nivel international a acesteia cat mai curand posibil. Am convingerea ca Parlamentul European, Consiliul, statele membre si Islanda vor finaliza procedurile de ratificare respective cat mai curand cu putinta.”

Comisia a inaintat marti, 6 noiembrie, doua propuneri legislative: o propunere de decizie a Consiliului privind ratificarea modificarii convenite la Doha a Protocolului de la Kyoto prin care se stabileste a doua perioada de angajament si o propunere de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind aspectele tehnice legate de punerea in aplicare a celei de a doua perioade.

Decizia de ratificare permite UE, in calitate de parte la Protocolul de la Kyoto, sa ratifice modificarea convenita la Doha. Decizia stabileste, de asemenea, conditiile in care UE, statele sale membre si Islanda vor indeplini in comun angajamentul de reducere a emisiilor cu 20%.

Decizia de ratificare nu modifica tintele nationale stabilite in pachetul „energie/clima” si nici plafonul privind emisiile din cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), care va ajunge in 2020 la un nivel cu 21% mai redus decat nivelurile din 2005.

Detalii despre urmatoarele etape de parcurs, AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *