Comisia Europeana salveaza combinatul din Galati

Comisia Europeana salveaza combinatul din Galati

Comisia Europeana salveaza combinatul din Galati

Apelurile repetate ale reprezentantilor combinatului ArcelorMittal Galati si a altor mari companii din industrie, referitoare la faptul ca preturile la energie falimenteaza industria, au primit un raspuns incurajator de la Comisia Europeana (CE).

Administratia ArcelorMittal a dat publicitatii un comunicat conform caruia Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) saluta decizia CE de introducere a unor noi reguli in privinta proiectelor de protectia mediului si energie pentru perioada 2014–2020. Ghidul CE stabileste criteriile in baza carora statele membre, inclusiv Romania, pot excepta companiile mari consumatoare de energie de la plata costurilor impovaratoare rezultate ca urmare a schemei de sprijin pentru energia regenerabila. In mod particular, companiilor mari consumatoare de energie li se acorda o scutire de 85% de la costurile cu certificatele verzi. Acesta masura adoptata de autoritatile de la Bruxelles este de natura sa asigure competitivitatea industriei europene si implicit a industriei romaneste, in confruntarile dure cu companiile concurente, in special cu cele din estul Europei si din Asia. Liderii europeni au recunoscut ca subventiile pentru energia verde sunt o povara pentru companiile din industrie: „Taxele percepute pentru sprijinirea productiei de energie din surse regenerabile reprezinta o parte importanta a facturii platita de industrie. Acest fapt constituie o povara foarte mare pentru unele companii energo-intensive, in special pentru cele expuse la o competitie puternica pe plan international. De aceea, Ghidul permite reducerea taxarii excesive pentru un numar limitat de sectoare energo-intensive, definit pentru toata Uniunea Europeana. Statelor membre li se va permite, de asemenea, reducerea poverii pentru companiile mari consumatoare de energie din alte sectoare”, se spune in documentul adoptat la Bruxelles.

Criterii de exceptare de la plata eco-taxelor

Comisia a stabilit criteriile de baza pentru exceptarea supra-taxarii, cele mai importante fiind “intensitatea electrica si expunerea la piata internationala”. Ajutorul de stat este proportional daca beneficiarii platesc maximum 15% din costurile suplimentare fara reducere. Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie considera ca aceste criterii de calificare pentru obtinerea dreptului de exceptare de la plata eco-taxelor sunt esentiale pentru viitorul industriei, intrucat statele membre si implicit Romania vor putea sa excepteze companiile care inregistreaza costuri cu energia reprezentand cel putin 20% din valoarea adaugata bruta si care sunt active intr-un sector expus competitiei internationale. In Ghidul CE este si lista completa a sectoarelor care pot fi exceptate de la plata eco-taxelor. Unele industrii, precum cea a aluminiului, vor beneficia de noile reglementari referitoare la schema de sprijin privind certificatele verzi pe intregul lant valoric.


Facturile la energie s-au scumpit cu 30%

Cresterea necontrolata a subventiilor pentru energia regenerabila a condus la majorarea taxelor platite de catre consumatorii industriali si casnici din Romania, care includ, pe langa pretul electricitatii, costul cu certificatele verzi, cogenerarea si transportul. Cresterea a fost de 30%, de la 67 lei/MWh in 2012, la 88 lei/MWh in 2013.

Combinatul de la Galati, dezavantajat fata de cele din UE si SUA

Comparativ cu companiile siderurgice din UE si Statele Unite, combinatul Arcelor Mittal Galati plateste, potrivit unor statistici din 2013, un cost mediu al energiei electrice de 80 de dolari/MWh, in vreme ce competitorii platesc aproximativ 50 de dolari/MWh in Germania, 60 de dolari/MWh in Franta sau mai putin de 40 de dolari/MWh in SUA. In Romania, peste 30 de dolari/MWh din pretul energiei electrice reprezinta exclusiv subventii, precum eco-taxele pentru energia regenerabila si pentru cogenerare, tarife de transport si de infrastructura.11 Apr 2014 - Sursa: Romania LiberaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016