Comisia Europeana speriata de rusi la Marea Neagra

Audierea de ieri din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European pe tema Marii Negre a lasat sa se vada nevoia acuta de expertiza pentru acest subiect in institutiile europene. Eurodeputatul roman Roberta Anastase pregateste un raport privind cooperarea regionala la Marea Neagra care urmeaza sa fie dezbatut de plenul legislativului comunitar la mijlocul lunii ianuarie 2008. In cadrul audierii publice de ieri au fost prezentate puncte de vedere din partea expertilor Comisiei Europene si a eurodeputatilor sub spectrul „ingrijorarii Rusiei fata de implicarea UE in regiune”.

Domeniile de cooperare

Roberta Anastase a prezentat la inceperea audierilor cele cinci domenii principale de cooperare si implicare mai activa a Uniunii Europene in regiunea Marii Negre: depasirea provocarilor din domeniul securitatii, asigurarea unei dezvoltari democratice ireversibile si stabilitatii politice, cooperarea in domeniul energiei, transporturilor si mediului; cooperarea comerciala si economica precum si cooperarea in domeniul educatiei si cercetarii

Janos Herman, autorul comunicarii din partea Comisiei Europene „Sinergia Marii Negre” a afirmat in cursul dezbaterii de ieri ca din punctul de vedere al Comisiei Europene rezultate mai rapide la Marea Neagra pot fi obtinute in doar cateva domenii: imbunatatirea calitatii mediului, imbunatatirea rutelor de transport, cooperarea energetica si combaterea migratiei. Din punctul de vedere al Comisiei, motorul cooperarii la Marea Neagra ar trebui sa fie Politica de Vecinatate – care nu ofera tarilor din regiune perspectiva unei aderari la Uniunea Europeana.

Puternica Rusie a lui Putin

Krassimir Nikolov, expert din partea Asociatiei Trans European Policy Studies, a afirmat ca „Rusia lui Putin nu mai este Rusia lui Eltin, fiind din ce in ce mai capabila sa intervina in regiune”. Experta Burcu Gultekin Punsmann a remarcat ca regiunea este marcata din punctul de vedere al problemelor energetice de doua probleme majore: monopolul de productie al Rusiei si monopolul de tranzit al Ucrainei – ceea ce duce dupa cum s-a vazut in ultimii doi ani la adevarate amenintari la securitatea energetica europeana.

O alta problema esentiala a cooperarii la Marea Neagra abordata ieri a fost modul de organizare a acestei cooperari. Krassimir Nikolov a sustinut necesitatea unei organizatii umbrela care sa reuneasca si sa coordoneze celelalte organizatii inter-statale existente in regiunea Marii Negre. Pe de alta parte Janos Herman a sustinut ca Organizatia pentru Cooperare Economica la Marea Neagra este singura organizatie regionala care cuprinde toate tarile riverane.

Din nou Transnistria

Audierile de ieri au avut un punct comun al vorbitorilor: toti au fost de acord ca existenta conflictelor inghetate in regiune blocheaza initiativele de cooperare. Burcu Gultekin Punsmann a subliniat faptul ca „in regiunea caucaziana toate conflictele inghetate sunt interconectate” si ca ar „trebui folosite parghiile economice pentru rezolvarea a acestor conflicte”. Insa comunicarea Comisiei Europene din luna aprilie spune ca „Uniunea Europeana ar trebui sa aiba un rol mai activ prin cresterea implicarii politice in eforturile aflate in desfasurare asupra conflictelor inghetate si ar trebui sa-si mareasca participarea, mai ales in ceea ce priveste monitorizarea lor”.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *