Comisia juridica a Camerei Deputatilor: Raport favorabil propunerii legislative privind reglementarea activitatii de voluntariat

Comisia juridica a Camerei Deputatilor: Raport favorabil propunerii legislative privind reglementarea activitatii de voluntariat
Comisia juridica a Camerei Deputatilor: Raport favorabil propunerii legislative privind reglementarea activitatii de voluntariat

Propunerea legislativa privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, initiata de 106 senatori si deputati PSD, PNL, minoritati si PC, a primit luni raport favorabil din partea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, transmite AGERPRES.

“Prin aceasta lege, institutiile din statul roman vor recunoaste voluntariatul drept experienta profesionala. Un tinar care Mihai-Sturzusi-a terminat studiile si care in timpul anilor de studiu se poate duce la un interviu pentru un loc de munca si nu poate fi refuzat, ca pina acum, din cauza lipsei profesionale daca a participat la actiuni de voluntariat. Prima grija a generatiei din care fac parte o reprezinta locurile de munca. Este un demers important, menit sa-i ajute pe tineri sa isi gaseasca un loc de munca”, a afirmat deputatul PSD Mihai Sturzu, unul dintre initiatorii actului normativ.

El a precizat ca, “pentru a ne asigura ca in spatele voluntariatului nu se ascunde o alta activitate, se va incheia un contract de voluntariat, iar calificarea obtinuta va fi dovedita prin certificatul de voluntariat obtinut in urma incheierii acestei activitati”.

Sturzu si-a exprimat multumirea ca, dupa ce a depus in Parlament initiativa legislativa, in septembrie 2013, la inceputul luni mai aceasta poate fi inclusa pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor. “Modificarea Legii 195/2001 ar determina aparitia unui nou act normativ greoi si dificil de inteles si utilizat, avind in vedere numeroasele schimbari de continut aduse prin noua lege. Sustinem asadar nevoia adoptarii unei legi noi, creata pe structura celei vechi, care pastreaza o parte din reglementarile anterioare si care raspunde problemelor actuale intimpinate in practica de cei care deruleaza activitati de voluntariat. Printre principalele modificari aduse de prezentul proiect de lege amintim: reglementarea desfasurarii activitatii de voluntariat printr-un contract-cadru in forma scrisa, recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala si posibilitatea eliberarii unui certificat de recunoastere a competentelor dobindite prin voluntariat de catre organizatia gazda la solicitarea voluntarului”, se arata in expunerea de motive.

Actul normativ a fost adoptat de Senat, Comisia juridica propunind plenului Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz, un raport de admitere a propunerii legislative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *