Comisiei Europene hotaraste asupra Legii 220/2008 prin care se stabileste sistemul de sprijin pentru energia verde

Comisiei Europene hotaraste asupra Legii 220/2008 prin care se stabileste sistemul de sprijin pentru energia verde

Investitorii in energie regenerabila ar putea primi in vara aceasta o veste pe care o asteapta de aproape trei ani de zile, respectiv avizul Comisiei Europene asupra Legii 220/2008 prin care se stabileste sistemul de sprijin pentru energia verde.

Companiile straine care au demarat sau vor sa demareze proiecte in acest domeniu sau organisme precum Consiliul Investitorilor Straini au spus in repetate randuri ca Romania risca sa piarda investitii importante daca aceasta lege nu se va aplica, desi acest lucru vine cu pretul cresterii facturilor la electricitate pe termen lung cu circa 70%.

Cel mai important lucru pe care il sta­bileste aceasta lege este numarul de certi­ficate verzi pe care urmeaza sa le primeasca fiecare producator de energie verde, indiferent de sursa de energie folosita. Aceste certificate, care sunt acordate de Transelectrica in contul fiecarui MWh de energie regenerabila produs, reprezinta practic o forma de subventionare a unor investitii care altfel nu ar fi rentabile. Aceste certificate sunt achizitionate de furnizorii de energie pentru a avea anumite cote obligatorii de electricitate verde in cosul livrat clientilor. Mai departe, costurile pentru achizitia acestor certificate sunt transmise in facturile platite de populatie si de companii.

„Notificarea oficiala a schemei de sprijin privind energia electrica produsa din surse re­ge­nerabile de energie prin sistemul cotelor obli­gatorii de energie electrica combinat cu tran­zactionarea certificatelor verzi a fost trans­misa Comisiei Europene. Acest demers repre­zinta ultima etapa inainte de punerea efectiva in practica a schemei de institutiile abilitate din Romania. Consiliului Concurentei a avizat notificarea elaborata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) referitoare la aceasta schema inainte de a fi transmisa forului european”, au decla­rat re­prezentantii Consiliului Concurentei. Po­tri­­vit institutiei, pana acum schema nu s-a apli­cat pentru ca masurile de sprijin prevazute in textul legii erau de natura ajutorului de stat sau erau susceptibile de a constitui ajutor de stat.

„Autoritatile romane considera ca princi­pa­lele puncte de divergenta cu legislatia comu­nitara in domeniul ajutorului de stat au fost clarificate atat in cadrul ultimelor consultari tehnice, cat si prin documentatia ce face parte integranta din notificare si spera sa obtina o decizie favorabila din partea Comisiei Euro­pene pana la inceputul lunii august”, mai spun reprezentantii Consiliului Concurentei.

In notificarea transmisa Comisiei Euro­pe­ne sunt anumite modificari in ceea ce priveste numarul de certificate verzi alocate pentru energia geotermala sau pentru biogaz. Eo­lienele, hidrocentralele mici sau energia solara beneficiaza in continuare de acelasi numar de certificate ca in textul Legii 220, republicata in 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *