Comitet interdepartamental pentru proiectul Nabucco

Azerbaidjan acuz? Europa de e?ecul proiectului Nabucco

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a elaborat un proiect de Hotarare a Guvernului pentru infiintarea Comitetului interdepartamental privind proiectul Nabucco.

Acest comitet interdepartamental ar urma sa reprezinte un cadru de dezbateri, solutionare si formulare de propuneri la nivel intern pentru sprijinirea si urmarirea realizarii proiectului Nabucco.

Comitetului Interdepartamental aferent proiectului Nabucco va fi alcatuit din reprezentantii institutiilor care au fost implicate in negocierile Acordului Nabucco si ale Acordului de Sprijin al Proiectului Nabucco, respectiv

Comitet interdepartamental pentru proiectul Nabucco

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei, Consiliul Concurentei, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei.

Toti acesti reprezentanti, pe cale de consecinta, au principalele responsabilitati in implementarea proiectului Nabucco pe teritoriul Romaniei.

„In functie de diversele probleme care necesita abordare la nivel national, la reuniunile respectivului Comitet pot fi invitati si reprezentanti ai altor autoritati si institutii publice, precum si ai mediului economic si academic, precum si ai organizatiilor neguvernamentale”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Coordonarea si secretariatul Comitetului Interdepartamental sunt asigurate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Nabucco va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale – regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala – trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, dar ocolind Rusia.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena si cu numele inspirat din opera lui Verdi, compania activeaza pe segmentul „midstream”, este organizata conform principiilor de „unbundling” si se supune legislatiei Uniunii Europene.

NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii si va oferi o solutie „one-stop-shop”, operand ca o entitate comerciala independenta pe piata si actionand independent de companiile-mama.

Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *