Compania NIS n-a gasit petrol exploatabil comercial la Jimbolia, ci gaze cu concentratie mare de CO2

Compania NIS, parte a Gazprom, nu a gasit, deocamdata, petrol exploatabil comercial la Jimbolia, ci doar gaze cu concentratie mare de CO2
Compania NIS, parte a Gazprom, nu a gasit, deocamdata, petrol exploatabil comercial la Jimbolia, ci doar gaze cu concentratie mare de CO2

NIS Gazpromneft, compania petroliera sarba controlata de gigantul rus Gazprom, continua operatiunile de stimulare cu acid la sonda de explorare si testare Jimbolia-100, aflata pe concesiunea petroliera de la Jimbolia Veche, din vestul Romaniei, insa deocamdata testele de productie efectuate la sonda nu au generat fluxuri de titei, ci doar gaze cu continut mare de dioxid de carbon (CO2), potrivit partenerilor NIS pe concesiunea respectiva, compania canadiana Zeta Petroleum, informeaza Energy Report.

„Pe 19 august s-a anuntat ca, in timpul testelor de productie efectuate in al doilea nivel de adancime al sondei Jimbolia-100, au fost generate atat fluxuri de titei, cat si de gaze si ca operatorul concesiunii, NIS Petrol SRL, subsidiara a NIS Gazpromneft, va utiliza metode conventionale de stimulare a sondei. Operatorul ne-a informat recent ca, in urma operatiunilor de stimulare de la cel de-al doilea nivel de adancime al sondei, nu s-au generat fluxuri de titei, ci doar gaze cu continut mare de CO2”, se arata intr-un anunt al canadienilor de la Zeta Petroleum, citat de Energy Report.

NIS, operatorul concesiunii de la Jimbolia Veche, pregateste acum testarea ultimelor doua niveluri de adancime ale sondei, situate la 2.533 – 2.536 metri, respectiv 2.522 – 2.526 metri.

„Rezultatele testelor post-stimulare de la cel de-al doilea nivel de adancime al sondei Jimbolia-100 reprezinta, evident, o dezamagire. Operatorul concesiunii, care finanteaza integral forajul sondei, intentioneaza sa testeze si cele doua niveluri de adancime ramase”, a declarat directorul executiv al Zeta Petroleum, Bogdan Popescu.

Rezervele de petrol de la Jimbolia Veche sunt estimate la 1,72 milioane de barili. Concesiunea este detinuta in proportie de 51% de catre NIS Petrol SRL, subsidiara a companiei sarbe NIS Gazprom Neft, controlata de rusii de la Gazprom, ceilalti doi parteneri fiind Zeta Petroleum (39%) si compania romaneasca Armax Gaz SA (10%).

POtrivit publicatiei citate, acidizarea se practica in formatiunile cu permeabilitate de la valori medii pana la valori mari (gresii cu continut de carbonati peste 20%, nisipuri consolidate al caror ciment este constituit din carbonati de calciu si magneziu, calcare si dolomite), prin stimularea rocii-mama intentionandu-se sa se imbunatateasca caracteristicile de curgere ale zonei din imediata apropiere a peretelui sondei.

Cand este vorba de formatiuni cu permeabilitati de la valori scazute pana la valori medii (carbonati, calcare, dolomite), metoda de stimulare cel mai des folosita este fracturarea hidraulica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *