Compania norvegiana StatoilHydro foreaza dincolo de cercul arctic

StatoilHydro, compania norvegiana de petrol, a demarat operatiunile de forare in apele situate la nord de Cercul Polar, pentru a determina potentialul pe care aceasta regiune, inca neexplorata, il are din punct de vedere economic, scrie Financial Times. Potrivit cotidianului britanic, aceasta este doar prima etapa a unui program extins la nivelul urmatorilor doi ani.

StatoilHydro spera, totodata, sa poata coopera cu Gazprom sau cu Rosneft in prospectarea si chiar exploatarea in comun a acelor zacaminte situate in regiunea „arctica”, aflata in disputa intre Norvegia si Rusia. „In urmatorii cinci sau zece ani, cred ca vom invata suficient de mult si cred ca un scenariu de cooperare ruso-norvegian in domeniul exploatarii resurselor energetice situate sub apele Marii Barents va fi foarte posibil”, a declarat Helge Lund, CEO StatoilHydro.

Sansele cooperarii dintre StatoilHydro si companiile ruse sunt mari. Compania norvegiana a fost aleasa deja de Gazprom, ca partener, in cadrul vastului proiect de exploatare a gazelor naturale, Shtokman, situat tot in apropierea Cercului Polar.

Compania norvegiana a devenit, luna trecuta, prima din lume care furnizeaza hidrocarburi extrase din apele de la nord de Cercul Polar, prin intrarea in functiune a instalatiilor de lichefiere a gazului natural din cadrul proiectului Snohvit, potrivit directorului executiv al companiei, Helge Lund. In urmatoarele 18 luni, StatoilHydro urmareste sa desfasoare, fara intreruperi semnificative, activitatile de forare exploratorie, in zona limitrofa proiectului Snohvit, pentru a obtine acele informatii pe baza carora sa poata fi decisa extinderea acestuia. In acelasi timp, compania italiana Eni va desfasura lucrari de dezvoltare in domeniul zacamintelor de petrol aflate in apropierea coastelor de vest si de nord ale Norvegiei, in cadrul proiectului Goliat, in care, de altfel, este partener si StatoilHydro.

Exploatarea resurselor din zona arctica are numerosi critici – atat din randurile ecologistilor, care subliniaza pericolele pe care activitatile de productie le reprezinta pentru flora si fauna din regiune, multe dintre speciile care isi au habitatul aici aflandu-se pe lista celor protejate, cat si din partea economistilor, care subliniaza costurile crescute ale acestor activitati comparativ cu profiturile aduse.

StatoilHydro este numarul unu in lume in domeniul explorarii proiectelor marine, fiind al treilea exportator net de titei din lume si al doilea furnizor de pe piata europeana.

Rezervele companiei sunt estimate la sase miliarde barili, asigurand o productie zilnica de 1,7 milioane de barili.

Clasament
StatoilHydro este numarul unu in lume in domeniul explorarii proiectelor marine, fiind al treilea exportator net de titei din lume si al doilea furnizor de pe piata europeana. Rezervele companiei sunt estimate la sase miliarde barili, asigurand o productie zilnica de 1,7 milioane de barili.

Sursa: Business Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *