Companiile de utilitati prefera energia regenerabila, inclusiv gazele de sist

Companiile de utilitati prefera energia regenerabila, inclusiv gazele de sist
Companiile de utilitati prefera energia regenerabila, inclusiv gazele de sist

Aproape toate companiile de utilitati se asteapta la transformari partiale si totale in mediul lor de afaceri pana in 2030, mai bine de jumatate dintre acestea atribuind un rol hotarator, in acest sens, energiei regenerabile, inclusiv gazelor si petrolului de sist, potrivit unui comunicat al PricewaterhouseCoopers (PwC) primit astazi la redactie.

Astfel, dintre cele 94% de firme care anticipeaza transformari, 57% declara ca exista o probabilitate foarte mare ca energia regenerabila sa determine regandirea modelului de afaceri. Mai mult decat atat, 82% dintre companii vad sursele regenerabile ca pe o oportunitate.

Ca factori cu cel mai mare impact pentru sectorul energetic, au fost mentionati: imbunatatirea eficientei energetice si scaderea preturilor la panouri solare si retele inteligente.

Sondajul mai arata ca generarea descentralizata de energie (pe baza surselor regenerabile), schimbarile tehnologice si modificarile comportamentului de consum pun sub presiune modelul traditional de afaceri al companiilor de utilitati, in special in Europa, continentul cu cele mai multe posibilitati in domeniul energiei regenerabile. Problemele cu energia clasica au aparut deja, stocurile de gaze naturale scazand aproape de nivelurile critice, iar riscul unor pene de curent este in crestere, in vreme ce subventiile pentru energia regenerabila duc la cresterea costurilor pentru consumatori.

Cu toate acestea, deplasarea accentului pe energia regenerabila este conditionata de evolutiile tehnologiilor moderne de generare si de costul acestora. In Europa, capacitatile regenerabile au fost puternic sustinute de subventii, iar costurile ridicate ale acestor tehnologii fac ca proliferarea lor sa nu tina cont strict de regula cererii si ofertei.

Impactul gazelor de sist este resimtit cel mai tare de catre respondentii din Americi, SUA fiind deja avansate in exploatarea lor. In acelasi timp, 38% dintre respondentii din Europa considera ca gazele de sist vor avea un impact major.

Cercetarea a fost derulata in perioada martie-iulie 2013, pe baza interviurilor cu oficiali ai 53 de companii de utilitati din 35 de tari din Europa (inclusiv Romania), America, regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu si Africa.

PricewaterhouseCoopers este o retea de firme de audit, consultanta fiscala si de afaceri ce activeaza in 157 de tari, insumand peste 184.000 de specialisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *