Complex cultural-ecologic Garlita-Ostrov

Redescopera Romania si obiceiul societatii traditionale de a trai in armonie cu natura! Redescopera vestigii pierdute si drumuri prafuite, veritabile semne si insemne culturale!

Vezi dincolo de valurile aruncate ca o capcana drept imagine reala a Romaniei si vei cunoaste o gradina fantastica, plina de esente, de bogate roade si imbatatoare parfumuri, din care tu insuti esti plamadit.
Cauta dincolo de povestirile ridicole si triste despre Romania si vei gasi un taram al povestilor cu semnificatii datatoare de sens! Indrazneste si gaseste-le, savureaza-le si intelege-le pentru a-ti innobila identitatea de om al acestor meleaguri.

Cumpara o carte sau doneaza 10 lei si ajuta-ne sa dezvaluim frumusetea Romaniei. Fii colaboratorul nostru si castiga chiar tu, ajutandu-ne sa strangem fonduri!

Proiectul Complex cultural ecologic Garlita-Ostrov este primul proiect din campania Redescopera frumusetea Romaniei.

1. De la inceputul anului 2008 Asociatia Aqvarius in colaborare cu Asociatia Metamorphosis a inceput sa deruleze diverse activitati in vederea implementarii unui proiect pilot de dezvoltare rurala in zona Ostrov, judetul Constanta, cu puternice implicatii in domeniile social, economic si cultural-educativ.
Fondurile materializarii acestui proiect cu impact pe termen lung vor fi accesate din fondurile structurale oferite de Uniunea Europeana, mai exact din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si din cele puse la dispozitie de Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013.

2. Descrierea proiectului:
– Realizarea unui complex turistic – sat de vacanta, format din 12 case de dimensiuni mici construite din materiale naturale care sa redea prin dimensiuni, aspect si simbolistica locuinta traditionala. Complexul va fi o replica in miniatura a diversitatii culturale specifice Dobrogei, dupa cum se manifesta aceasta la nivelul expresiei arhitecturale.
– Complexul va intra in circuitul turistic zonal, national si international, el facand parte dintr-un plan mai larg de promovare a potentialului turistic istoric si cultural de care se bucura din plin zona aleasa si regiunea istorica Dobrogea.
– Construirea unui centru cultural care sa ofere posibilitatea desfasurarii de activitati culturale si de schimb cultural intre Romania si Bulgaria, dar sa functioneze si ca centru de informare pentru turistii care vor veni in zona. Centrul cultural va functiona si ca un puternic
– Realizarea unei ferme ecologice si a unor (activitati economice care sa valorifice flora spontana a zonei. Aceasta reprezinta o adevarata comoara ce nu este valorificata nici la nivel zonal nici la cel national.
Ulterior materializarii proiectului, Asociatia Aqvarius va desfasura pe toate caile posibile diverse actiuni prin care va prezenta care sunt avantajele alimentatiei natural -ecologice in viata de zi cu zi a omului, avantajele valorificarii potentialului natural al tarii in vederea obtinerii cat mai multor produse ecologice la nivel national, avantajele dezvoltarii de programe si retele turistice istorice, culturale si ecologice. Ceea ce se intelege prin agroturism la ora actuala este o replica palida fata de ceea ce inseamna a valorifica cu adevarat zone rurale cu potential cultural, economic si ecologic.

3. Am ales zona Ostrov datorita potentialului cultural, turistic si ecologic deosebit pe care il are. Arealul desfasurarii proiectului este foarte bine ales in apropierea lui aflandu-se diferite obiective turistice: Insula-rezervatie „Pacuiul lui Soare”, unde se gasesc vestigiile cetatii bizantine Vicina, lacul Bugeac, pestera Sfantului Apostol Andrei, monumentul triumfal Tropeum Traiani, cetatea romana Adamclisi, Manastirea Dervent si inca multe alte obiective importante (rezervatiile naturale de la Esechioi si Dumbraveni, diverse situri arheologice datand din perioadele dacice, romane si bizantine). Foarte aproape se afla Dunarea, iar la 80 de kilometri Marea Neagra.
In acelasi timp in zona exista vestigii istorice care nu au fost inca scoase la lumina, dar pentru care vom face lobby, prin atragerea de fonduri pentru deschiderea de santiere arheologice care sa imbogateasca zestrea istorica si patrimoniul zonal. Proiectul de dezvoltare rurala il vom realiza in spiritul dezvoltarii durabile si vom pune accent pe valorificarea strict ecologica a zonei (d. p. d. v. economic), pe turismul istoric si cultural si pe schimburile culturale intre diversele minoritati din Dobrogea si pe schimburile culturale dintre Romania si Bulgaria in vederea unei mai bune cunoasteri a realitatilor socio-culturale a celor doua tari.

4. Importanta realizarii acestui proiect nu are valoare doar intr-un context regional. Datorita sumei componentelor si datorita obiectivelor sale el devine un proiect de interes regional si national. De aceea vom promova pe toate caile posibile modul in care el a fost materializat (implementat) si vom accentua in special rezultatele sale. Proiectul devine valoros ca putere de exemplu in contextul in care Romania are un mare potential turistic cultural si istoric, dar mai ales un urias potential ecologic care este de dorit a fi valorificat cat mai repede posibil.

Promovarea acestor valori prin activitati practice este principalul motiv pentru care Asociatia Aqvarius a ales sa realizeze acest proiect, el subordonandu-se scopului infiintarii asociatiei, si anume cel de a promova principiile dezvoltarii durabile, valorile spirituale si culturale. Dorim sa realizam astfel re-descoperirea etnografica a Romaniei, promovand traditia si spiritualitatea romaneasca.
Motivatiei de baza i se adauga indiferenta cu care autoritatile trateaza aceasta realitate economica si culturala a tarii, care ar putea deveni o sursa importanta de bogatie materiala si spirituala. Lipsa de proiecte clare si a unei strategii care sa „exploateze” potentialul ecologic si cultural al tarii este ingrijoratoare si trebuie compensata de actiuni ale unor persoane fizice sau asociatii neguvernamentale.

5. Pana la materializarea acestui proiect prin accesarea fondurilor amintite, eforturile Asociatiei Aqvarius se indreapta spre obtinerea de fonduri preliminare, necesare realizarii tuturor demersurilor si a studiilor necesare in vederea redactarii documentatiei cerute de intocmirea corecta a proiectului final si de fonduri pe care le vom consacra realizarii unei campanii de promovare a proiectului si a rezultatelor acestuia, pe care le consideram a fi de interes national.
Astfel sunt necesare fonduri pentru: documentatia ce consta in realizarea unei anchete sociologice si economice a zonei, o documentare istorica, etnografica si etnologica, intocmirea unui plan arhitectural. Pentru toate acestea este nevoie de consultanta de specialitate si de cateva luni de munca sustinuta. In acest caz, sunt recomandati specialistii, ale caror studii avizate vor constitui criteriile determinante pentru eligibilitatea proiectului.

Alte cheltuieli la fel de importante sunt:
– diverse deplasari in zona Ostrovului si in Bulgaria avand in vedere ca o parte din proiect va fi realizat in parteneriat cu autoritati din Bulgaria;
– salarizarea a 3 persoane ce vor implicate 100% in realizarea acestui proiect; amintim ca de asemenea vor fi implicati si 10 voluntari;
– logistica: (pe langa cea deja existenta in dotare) e nevoie de achizitionarea unui laptop si a unui calculator;
– comunicare: telefoane, internet, etc;
– cazare, masa si protocol atunci cand este cazul;
– consumabile: hartie, tus, imprimanta.

6. Asociatia Aqvarius va prezenta lunar sponsorilor un raport de activitate care va fi insotit de un buget de cheltuieli detaliat si de chitante care vor justifica modul in care au fost cheltuiti banii primiti donatie si sponsorizare. In acelasi timp sponsorii vor fi informati despre evolutia proiectului si despre reactia autoritatilor care se vor ocupa de finantarea si validareaa proiectului.

7. Pentru pregatirea si realizarea acestui proiect avem nevoie de un sprijin sincer de aceea va multumim pentru orice fel de sustinere.
Credem ca am apelat convingator si ne bizuim pe sprijinul dumneavoastra pentru a intruni toate conditiile de absorbtie a fondurilor structurale, considerand ca ajutorul reciproc in re-descoperirea si infrumusetarea Romaniei este un fapt binevenit, o colaborare fructoasa de care va beneficia intreaga societate romaneasca.

Sursa: Aqvarius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *