Complex Geologic dezvoltat intr-un vulcan, la Racos

Complex Geologic dezvoltat intr-un vulcan, la Racos

Peisajele din Complexul Geologic de la Racos va dau senzatia ca ati ajuns intr-o alta lume, Foto: Bogdan Craciun

Zona, declarata arie protejata in 2005 si inclusa in situl Natura 2000 – Dealurile Homorodului, se intinde pe o suprafata de peste 95 hectare. Amatorii de geoturism sau fotografii dornici de senzational pot pierde mult timp in labirintul de piatra al carierelor.

Complexul este alcatuit din trei cariere: doua foste cariere de exploatare a bazaltului si una de exploatare a scoriei bazaltice. Columnele de bazalt ating pana la 15 metri inaltime si te introduc in farmecul unei lumi de piatra in care parca mai simti caldura magmei depusa in urma cu 1,3 milioane de ani.

Cele mai noi roci din Carpati

In Muntii Persani au avut loc cele mai recente activitati vulcanice de pe teritoriul Romaniei, care au lasat urme vizibile. La Racos a existat un vulcan din al carui crater s-a exploatat mult timp zgura. Intre timp, zona a devenit rezervatie, iar exploatarile s-au oprit.

„Aici exista cele mai noi roci din lantul carpatic, este o zona salbatica si curata, care ofera posibilitatea de a vedea cum este alcatuit un vulcan, iar traseul este accesibil, putand fi parcurs atat de copii cat si de varstnici”, a declarat Mihai Iacomir, presedintele Asociatiei Geopark Persani.

Ajunsi in zona complexului, trei peisaje total diferite ni se arata.

Prima cariera este MTTC-ul, care cuprinde monumentul naturii intitulat Coloanele de bazalt. Impunatoarele coloane bazaltice au o inaltime de 15 metri si au aparut in urma eruptiilor vulcanice. Admirand aceste coloane se pot observa trei episoade de formare: cel care a format bazaltul sub forma de coloane inalte si subtiri, altul al curgerilor orizontale de bazalt si cel care a format coloane scunde, dar groase. La cativa metri de coloane va asteapta un batran martor al exploatarilor, inalt de sase metri si format din bazalt vacuolar.

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu Coloanele de bazalt de la Racos!

Minune oglindita in apa

La o scurta plimbare pe jos veti gasi Cariera Brazi, o alta minune a naturii. Discontinuitatea de forme, culori si inaltimi, care formeaza aceasta cariera, va face sa petreceti aici ore bune si sa faceti sute de fotografii. Toata imensitatea si frumusetea carierei, precum si cerul deosebit de albastru se oglindesc intr-un lac de cel putin zece metri adancime si 100 de metri lungime, de culoare verde-albastruie. Lacul s-a format in urma topirii zapezii si acumularii apei de ploaie si dateaza de acum zece ani, de cand exploatarile de bazalt s-au oprit.

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu Cariera Brazi!

La marginea lacului ne intalnim cu un pescar impatimit, localnic din Racos, care vine aici sa se bucure singur de frumusetea zonei. „Vin aproape zilnic sa pescuiesc aici. Trage si pestele, iar pentru un pescar nu este o alta satisfactie mai mare. Lacul are carasi, crapi, si rosiori”, ne-a spus Iosif Cont, de 75 de ani.

Ultima comoara a naturii din zona complexului de la Racos este cariera de scorie bazaltica Heghes. Ajunsi aici veti avea impresia ca vedeti Marele Canion din Arizona, peisajul taindu-va respiratia. La un simplu tur al zonei veti fi fascinati de niste contraste interesante: verdele vegetatiei rasfirate, scoria vulcanica de culoare rosie si cerul albastru.

Din cand in cand, pe jos veti gasi, zone mari rotunjite, denumite bombe vulcanice ce au culoarea rosie datorita compusilor de fier pe care ii contin. Cea mai inalta zona din complex este varful Heghes, care masoara 60 de metri si de unde se poate admira intregul peisaj de neuitat.

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie din Cariera de scorie bazaltica Heghes!

Proiecte de viitor pentru complex

De anul trecut, custode al complexului geologic este Asociatia Geopark Persani, care a si inceput refacerea vegetatiei prin plantari de arbori si arbusti. Obiectivul asociatiei este acela de a transforma zona Racos si imprejurimile intr-un sistem geoturistic spatial, care nu exista in Romania si care va atrage turisti. „Vizam in timp sa se poata urca pe varful Heghes, sa se construiasca o belvedere, unde sa se monteze lunete pentru a se admira peisajul de acolo de sus”, a mai spus Mihai Iacomir.

Cum puteti ajunge la Racos

La Racos puteti ajunge cu orice tren personal, care circula pe ruta Brasov-Sighisoara si care opreste in gara din Racos. Daca alegeti ca mijloc de transport autoturismul personal aveti de ales intre doua variante. Din Soseaua Brasov – Sighisoara, intre Padurea Bogatii si Rupea exista un indicator spre satul Bogata. Traversati apoi satele Bogata, Dopca, Mateias, treceti Oltul si calea ferata, iar apoi faceti dreapta si ajungeti la Racos. O alta varianta este pe soseaua Brasov Sighisoara. Din localitatea Rupea Gara spre Brasov se desprinde un drum semnalizat de indicator catre Racos (11 km).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *