Computerele afecteaza sanatatea utilizatorilor!

Calculatoarele au in alcatuirea lor componente ce contin metale grele, care pun in pericol mediul inconjurator si sanatatea oamenilor.

Conform normelor actuale, prevazute de legislatia cu privire la protectia consumatorului, statul impune etichetarea produselor cu potential toxic, pentru a indica tipul si cantitatea elementelor considerate daunatoare sanatatii.

Un raport intocmit de organizatia ecologica Greenpeace sustine insa ca simpla etichetare nu este suficienta si militeaza pentru inlocuirea substantelor nocive care, deocamdata, intra in componenta diverselor piese ale celor mai multe tipuri de computere.

Directiva Comunitatii Eu-ro-pene cu privire la restric-tionarea folosirii anumitor substante daunatoare pentru mediu, intrebuintate in fabricarea aparatelor electrice si electronice (abreviere-RoHS), care a intrat in vigoare anul trecut, cere limitarea utilizarii a sase metale grele, socotite periculoase, utilizate in procesul de productie.

Dintre acestea fac parte mercurul, cadmiul, bromul, iar valorile maxime admise ale concentratiilor acestora sunt stabilite prin directiva CE, in procente, pentru fiecare substanta catalogata ca fiind nociva. Producatorii sunt obligati sa foloseasca etichete care indica faptul ca produsele electrice si electronice sunt ecologice si nu contin plumb. Aceste etichete insa nu sunt conforme cu directiva europeana RoHS.

Laptopurile sunt toxice

Raportul Greenpeace a fost dat publicitatii cu foarte putin timp inainte de aparitia RoHS si a mentionat ca, in special, laptopurile pot fi toxice. In urma analizelor de laborator, specialistii desemnati de organizatia ecologica au constatat prezenta, peste limitele admise, in componentele externe si interne ale computerelor a mercurului, bromului, a policlorurii de vinil, cat si a altor substante chimice no-ci-ve care nu au fost men-tionate pe lista RoHS.

Au fost depistati, desi in concentratii relative slabe, compusi ai bromului. PVC-ul se regaseste in 44% din cablurile interne si externe ale computerelor. Materialele plastice, desi nu reprezinta un pericol direct, ridica probleme in privinta gestionarii deseurilor.

In plus, folosirea materialelor plastice in anumite aplicatii necesita utilizarea aditivilor chimici care s-a dovedit cat sunt de toxici. Compusii halogeni, bromul si cromul, sunt si ei prezenti in circuitele calculatoarelor, iar toxicitatea lor este de netagaduit.

Metalele grele afecteaza creierul

Din cauza caldurii, care se degaja atunci cand un aparat electronic se afla in stare de functionare, compusii chimici se pot evapora si pot patrunde in organism. Metalele grele afecteaza in mod indiscutabil sanatatea oamenilor.

Plumbul este un metal greu care, odata inhalat sub forma de vapori sau ingerat in cantitati cat de mici, duce la afectiuni grave ale creierului sau ale sistemului nervos. Cuprul si compusii sai sunt, de asemenea, deosebit de toxici. Sunt suficiente 30 de grame sulfat de cupru ca sa omori un om. Vaporii de cadmiu sunt cancerigeni si deosebit de toxici pentru mediul inconjurator.

Nichelul este, de asemenea, cancerigen si provoaca alergii. Desi zincul este esential pentru sanatatea organismului, prea mult zinc poate fi fatal. Acest metal favorizeaza anorexia, induce malnutritia si suprima absorbtia altor oligoelemente vitale pentru organismul uman. Solutiile in care au fost degajati ioni liberi de zinc sunt foarte toxice pentru organismele vii.

Mouse-ul provoaca dureri ale antebratului

In afara de pericolul pe care-l reprezinta metalele si celelalte materiale din care sunt confectionate calculatoarele, organismul uman mai poate fi afectat si in alte moduri de folosirea indelungata a acestui „creier artificial” care, de altfel, se dovedeste a fi din ce in ce mai de neinlocuit in toate domeniile. Studii stiintifice efectuate recent in Danemarca au demonstrat ca mai mult de un sfert din tinerii cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani acuza dureri musculare provocate de utilizarea mouse-ului.

Durerile antebratului, ale mainii, in special ale degetului aratator pot fi evitate daca utilizatorul se obisnuieste sa ia mici pauze. Cercetarile in acest sens continua pentru a intelege mai bine care este, de fapt, factorul declansator al acestor tulburari si se cauta solutii pentru a combate necazurile pe care „soricelul” le aduce fara sa vrea celor care il indragesc atat de mult.

Jocurile video pot genera tulburari psihice

Psihologii si psihiatrii din intreaga lume trag semnale de alarma in privinta efectelor nocive pe care jocurile pe calculator, in special cele care sugereaza o violenta extrema, le au asupra copiilor sau adolescentilor.
Este de la sine inteles ca nu jocurile video sunt vinovate de declansarea tuturor afectiunilor psihice care se manifesta la unii copii, dar trebuie impuse si respectate cateva reguli, in concordanta cu varsta, care sa previna anumite tipuri de manifestari emotionale negative ce pot aparea in urma suprasolicitarii creierului.

Calculatorul oboseste ochii si accentueaza defectele de vedere

Monitoarele, in general, au ecrane de protectie. Astfel, folosirea acestora timp indelungat nu provoaca neaparat boli de ochi insa oboseala se instaleaza destul de frecvent si provoaca tot felul de neplaceri. Impatimitii computerelor sau persoanele care sunt nevoite sa lucreze indelung in fata monitoarelor clipesc des si au mereu ochii rosii.

Durerile de cap apar si ele dupa cateva ore petrecute in fata monitorului. Este vorba despre o oboseala cauzata in principal de uzarea muschilor implicati in miscarea globilor oculari. In plus, atunci cand petrecem ore in sir in fata calculatorului, concentratia este, de cele mai multe ori, maxima si, in consecinta, clipim mai rar.

Ochii se irita si sub pleoape apare o senzatie de uscaciune. Persoanele care poarta ochelari, din cauza defectelor de vedere, strabism sau prezbitism, sunt mai sensibile. Medicii recomanda, pentru atenuarea acestor efecte nedorite, folosirea unui ecran plat in locul celui cu tub catodic.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *