Costurile poluării atmosferice în UE, 189 miliarde euro
Concentratia de dioxid de carbon inregistrata in atmosfera a atins cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 800.000 de ani
Concentratia de dioxid de carbon inregistrata in atmosfera a atins cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 800.000 de ani

Potrivit expertilor, concentratia de dioxid de carbon inregistrata in atmosfera Terrei a ajuns la cifra de 402 parti pe milion in aceasta saptamana. Acesta este cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 800.000 de ani, anunta BBC.

Aceste informatii au fost culese de Observatorul Mauna Loa din Hawaii si fac parte dintr-un raport al Asociatiei Nationale Oceanice si Atmosferice – NOAA.

Aceasta este principala organizatie a Statelor Unite care se ocupa cu investigarea calitatii oceanelor si a atmosferei, relateaza Climate Progress.

Expertii ne anunta ca anul trecut, observatorul Mauna Loa a devenit cunoscut imediat dupa ce a depistat ca pragul de 400 ppm a fost depasit. In momentul in care s-a inceput monitorizarea nivelului de carbon in Mauna Loa in 1958, concentratiile erau de numai 313 ppm.

Potrivit raportului citat, daca in luna mai 2013, valorile au crescut brusc si nu s-au mentinut peste prag, inca de la sfarsitul lunii martie, cifrele inregistrate s-au plasat constant peste pragul de 400 ppm.

BBC mai scrie ca potrivit afirmatiilor lui James Butler, director in cadrul diviziei globale de monitorizare al NOAA, aceasta reprezinta o tendinta „care este in concordanta cu cresterea emisiilor de combustibili fosili.”

Expertul a explicat ca acest prag de 400 ppm a fost considerat un lucru serios, insa nu este sfarsitul, ci doar un semn al cresterii nivelurilor de poluare.

„Este o piatra de hotar, care marcheaza faptul ca oamenii au cauzat concentratiile de dioxid de carbon sa creasca cu 120 ppm din timpul perioadei pre-industriale, cu peste 90% a acestei cresteri petrecandu-se in secolul trecut. Nu cunoastem care sunt punctele critice.” a mai anuntat expertul.

Cu toate ca nivelul din atmosfera al dioxidului de carbon nu s-a apropiat de valoarea de 400 ppm in ultimii 800.000 de ani, exista date concrete ca Terra a mai experimentat valori atat de ridicate de poluare in urma cu cateva milioane de ani.

Climatologul Peter Gleick a citat studiile facute de UCLA care arata ca „noi ar trebui sa mergem inapoi cu cel putin 15 milioane de ani ca sa gasim niveluri de dioxid carbon care sa se apropie de cele de astazi.”

Specialistii mai spun ca o singura molecula de dioxid de carbon poate ramane suspendata pentru sute de ani, de aici rezultand faptul ca activitatilor industriale de acum vor avea efecte ce vor fi resimtite pentru urmatoarele secole pe Terra.
Autor: Mihai Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here