Conceptul de cladire verde prinde radacini tot mai vizibil in Europa Centrala si de Est

Moda cladirilor „verzi“ a ajuns si in Europa de Est

Conceptul de cladire verde prinde radacini tot mai vizibil in Europa Centrala si de Est (ECE) si chiar daca preocuparea pentru mediu in randul dezvoltatorilor de spatii de birouri din regiune a aparut abia de cativa ani, in orasele mari din Cehia, Polonia, Ungaria si chiar in Romania au fost finalizate deja cateva zeci de cladiri certificate ca fiind „verzi”.

Suprafata totala a spatiilor de birouri certificate ca fiind cladiri verzi in ECE este in prezent de 670.000 de metri patrati, o treime din aceste spatii fiind concentrate pe piata din Praga, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle. De fapt, in capitala Cehiei, 8% din totalul spatiilor de birouri moderne sunt incadrate in categoria cladirilor verzi.

Varsovia, Bucuresi si Budapesta sunt urmatoarele orase din acest clasament, in fiecare dintre acestea fiind construite cladiri cu o suprafata totala de circa 150.000 de metri patrati.

Imobilele de birouri certificate ca fiind cladiri verzi urmeaza sa depaseasca in curand pragul de un milion de metri patrati, in conditiile in care in prezent sunt in constructie proiecte cu o suprafata totala de peste 500.000 de metri patrati.

Daca cehii au fost cei care au pus cladirile verzi pe harta pietei imobiliare din regiune, polonezii sunt cei care conduc acest trend in prezent, doar in Varsovia fiind in constructie cladiri de birouri cu o suprafata cumulata de 400.000 de metri patrati. Spre comparatie, in Praga exista in derulare proiecte cu o suprafata totala de 50.000 de metri patrati, iar in Bucuresti, Budapesta sau Bratislava acestea nu depasesc 10.000 de metri patrati.

De ce cladiri verzi? Mult timp dezvoltatorii sau proprietarii de spatii de birouri din Europa Centrala si de Est au ocolit subiectul cladirilor verzi, considerand ca investitiile initiale mai mari decat in cazul unei cladiri clasice nu pot fi acoperite de reducerea ulterioara a costurilor cu energia.

Interesul a devenit insa tot mai mare pe masura ce multi chiriasi au inceput sa caute astfel de spatii, iar beneficiile din punctul de vedere al costurilor de operare a cladirilor respective au devenit tot mai vizibile.

Costurile cu intretinerea unei cladiri ecologice pot ajunge sa fie cu 10-20% mai mici decat in cazul unei cladiri clasice cu o suprafata similara, potrivit calculelor analistilor de la Cushman & Wakefield. Principalul argument pentru dezvoltatori si proprietari este insa cererea tot mai mare pentru astfel de spatii.

„Am decis sa solicitam certificate verzi pentru cladiri datorita beneficiilor tangibile pe care le aduce un astfel de sistem de management al cladirilor, inclusiv reducerea costurilor cu energia electrica sau apa. Totodata, aceste cladiri sunt din ce in ce mai cautate de catre chiriasi si suntem convinsi ca acesta va fi un trend constant in perioada urmatoare”, spune Katarzyna Unold, green business manager al dezvoltatorului imobiliar Skanska Property.

Cine construieste „verde”. Skanska este dezvoltatorul proiectului de birouri CSOB din Praga, una dintre cele mai mari cladiri verzi din Europa Centrala si de Est, cu o suprafata totala de aproape 38.000 de metri patrati.

Cea mai mare cladire verde din regiune este Rondo 1 din Varsovia, proiect dezvoltat de Hochtief Development, care are o suprafata inchiriabila 57.000 de metri patrati. Aceasta este de doua ori mai mare decat cel mai mare proiect de birouri din Bucuresti care a obtinut un certificat verde – proiectul Swan Office & Technology Park din zona Pipera.

Proiectul Swan Office, dezvoltata de compania britanica Chayton Capital, are o suprafata de 29.000 metri patrati si este a sasea mare cladire verde din regiunea Europei Centrale si de Est.

Printre proiectele mari din Capitala care au obti­nut certificarea de cladiri verzi se mai numara Lakeview si Euro Tower, ambele din zona Barbu Vacarescu. Celelalte doua cladiri au insa o suprafata mai redusa, astfel ca nu intra in topul celor mai mari proiecte verzi din regiune

Trei dintre cele mai mari sapte cladiri verzi din regiune sunt in Varsovia, doua in Praga si cate una in Bucuresti si Budapesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *