Concluzii dupa „Marea Hoinareala”

Marea Hoinareala

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a dat startul, la sfarsitul saptamanii trecute, programului de voluntariat „Marea Hoinareala”, destinat monitorizarii alternative a mediului si promovarii ecoturismului in microregiunea Dunare – Nera – Caras.
Prima etapa a acestui program a inclus activitati de monitorizare si ecologizare pe traseele Valea Susarei si Valea Beiului, dar si in zona haldei de deseuri miniere de la Sasca Montana.
La aceste actiuni au participat 38 de tineri voluntari de la Grupul Scolar Industrial „Mathias Hammer” Anina, Grupul Scolar Agricol Oravita, Grupul Scolar Industrial Moldova Noua, Asociatia a kola Plus „Dositej Obradovic” Bela Crkva, precum si studenti ai Universitatii de Vest din Timisoara, care activeaza in centrul de voluntariat al GEC Nera.
Voluntarii au consemnat in formularele de monitorizare fenomenul poluarii cu deseuri miniere, provenind de la depozitul neprotejat din Sasca Montana, care se afla in administrarea Companiei Nationale a Cuprului si Fierului Deva. „Vanturile puternice si apele meteorice antreneaza, de peste 35 de ani, material din depozit si il transporta pe terenurile agricole din zona, in gospodariile populatiei si pe drumul judetean Ciuchici – Carbunari. Din discutiile pe care le-au avut cu localnicii, voluntarii au constatat ca acestia si-au pierdut orice speranta ca poluarea va fi stopata intr-o buna zi”, a declarat presedintele GEC Nera, Corneliu Popovici Sturza.
Urmatoarele opriri ale voluntarilor au fost pe Valea Beiului si Valea Susarei. Fata de anii trecuti, de aceasta data, tinerii au gasit traseele mult mai curate. Ceea ce a lasat insa de dorit a fost reteaua de drumuri: „Infrastructura de vizitare a acestor trasee este aproape la acelasi nivel ca acum 40 de ani. Cu exceptia punctului de informare de la Podul Beiului, multe din valorile patrimoniului natural de pe aceste trasee sunt semnalizate, in cel mai bun caz, printr-un mic panou cu denumirea obiectivului, fara alte informatii. De asemenea, pe Valea Susarei traseul are zone de parcurgere cu risc ridicat de accidentare, fara elemente de siguranta: punti de trecere, coarde sau balustrade de siguranta, panouri de avertizare. In acelasi timp, camparea neomologata de langa pastravaria din Valea Beiului nu are dotari igienico – sanitare si pentru prepararea mesei. Mai mult, incinta este ravasita de vetre de foc”, a concluzionat Sturza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *