Conducta cu dejectii se varsa direct in raul Lapusel.

Conducta cu dejectii se varsa direct in raul Lapusel.

350 de familii din Sacalaseni, Coltau si Catalina sunt racordate la o statie de epurare care nu exista in evidentele Garzii de Mediu Maramures. In timp ce primarii din cele trei localitati isi paseaza responsabilitatea unul altuia, baimarenii fac baie in fiecare sfarsit de saptamana in apele murdare.

La mai putin de 10 kilometri de Baia Mare, langa podul situat la intrarea in localitatea Catalina care apartine de Coltau, dejectiile provenite de la cateva sute de familii se deverseaza printr-o conducta direct in raul Lapusel. Conducta este racordata la o statie de epurare aflata la cateva sute de metri de rau.

Insa potrivit reprezentantilor Garzii de Mediu Maramures, statia de epurare n-a fost receptionata. „La statia de epurare si de canalizare sunt racordate 300 de familii din Sacalaseni si alte 50 de pe raza localitatilor Catalina si Coltau“, a explicat Emilian Pop, primarul din Sacalaseni.

Situatie incurcata

Constructia la reteaua de apa si de canalizare pe raza localitatii Sacalaseni a inceput in anul 2004, printr-un grant SAPARD in valoare de aproape 750.000 de euro. La vremea respectiva de localitatea Sacalaseni apartineau si Coltau si Coas care ulterior au devenit unitati administrativ sociale cu administrare proprie. „Reteaua de apa si implicit statia de epurare de pe maulul raului au ramas in administratia localitatii Sacalaseni si habar nu avem daca functioneaza. Noi asa stim: ca nu functioneaza“, a declarat Teglas Lajos, viceprimarul localitatii Coltau.

Primarul din Sacalaseni sutine insa contrariul. „Statia functioneaza si la fiecare a doua, a treia zi se duc baietii sa o verifice. Am facut analize si am avut ceva depasiri, dar situatia s-a remediat“, sustine Emilian Pop, primarul din Sacalaseni.

Dejectiile curg in apa

Lasand la o parte chestiunile administrative, localnicii din Coltau spun ca stiu ca in apa se scurg dejectiile provenite din toaletele din sat si ca au fost avertizati sa nu faca baie in apa raului, pentru ca nu corespunde din punct de vedere sanitar. „Ni s-a spus in sat sa nu facem baie, ca acolo merg apele din reteaua de canalizare. N-am facut baie de ani de zile in apa asta“, a declarat Dana Varga, o localnica. „Noi n-am fost niciodata in control acolo si nici n-am facut analize, pentru ca la noi acea statie apare ca nefiind receptionata. Daca oamenii fac baie o fac pe pielea lor“, spune Calin Crisan, comisarul sef al Gardei de Mediu Maramures.

Apele Romane recunosc ca sunt depasiri

Potrivit reprezentantilor Apelor Romane, sucursala Maramures, la Statia de epurare de la Catalina, care a primit autorizatie in martie 2011 si e valabila un an, ultimele analize de calitate a apei s-au facut in 3 mai 2011. „S-au evidentiat depasiri ale indicatorilor la substantele extractibile. Limita maxima admisa este de 20 de miligrame pe litru, iar la Catalina a fost de 24 de miligrame pe litru.

Substantele extractibile sunt o grupa de indicatori care provin din apa menajera. Pot fi grasimi minerale, animale sau petroliere“, a declarat Stelian Ivascu, sef de exploatare in cadrul Apelor Romane Maramures.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *