„Climatoscepticii” se conving de existenta incalzirii globale

Un studiu condus de unul dintre cei mai vehementi sceptici in privinta incalzirii globale a confirmat a arata ca ultimii 250 de ani temperaturile globale au crescut cu 1,5 grade Celsius

Zece oameni de stiinta de la unul dintre cele mai mai importante proiecte de masurarea temperaturii de la suprafata Pamantului au ajuns la concluzia ca temperatura de la suprafata Pamantului a crescut aproape in intregime din cauza actiunii oamenilor. Datele gasite in proiectul „Berkeley pentru Pamant” sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat, initial, studiul isi propusese sa invalideze teoria incalzirii globale, fiind realizat de o echipa formata din „climatosceptici”.

In ultimii 250 de ani temperaturile globale au crescut cu 1,5 grade Celsius, a conchis echipa condusa profesorul Richard Muller, unul dintre cei mai vehementi sceptici in privinta incalzirii globale.

Datele gasite in proiectul „Berkeley pentru Pamant” i-au determinat pe cercetatori sa-si schimbe parerea cu privire la schimbarea climatica si sa ia in serios faptul ca oamenii au cea mai mare contributie la cresterea temperaturii globale.

Cum a evoluat temperaturile medii din 1750 pana in zilele noastre

Echipa de la Berkeley a facut 1,6 miliarde de masuratori ale temperaturilor de la suprafata Terrei, in 36.000 de statii raspindite pe intreaga suprafata a globului.

Initial proiectul trebuia sa clarifice daca datele gasite in 2007 de cercetatorii de Grupul Interguvernamental privind Schimbarea Climatica (IPCC) sunt reale sau nu. Concluziile noului studiu le-au intarit.

In 2008, profesorul Muller declara ca „rezultatele din proiect vor fi bazate pe cele mai bune estimari privind cresterea temperaturilor globale, dar vor clarifica si inexactitatile din studiile anterioare”.

Dupa anuntarea rezultatelor, Muller a spus ca si-a schimbat pozitia cu 180 de grade si ca descoperirile sunt mai puternice decat cele de la IPPC.

Roxana Bojariu: Concluziile lor se stiau deja

Roxana Bojariu, singurul expert roman de la IPCC, a explicat pentru gandul cat de grave sunt noile date si cum pot fi interpretate.

Expertul sustine ca observatiile climatoscepticilor erau cunoscute in comunitatea stiintifica, dar ceea ce este surprinzator este schimbarea de atitudine a celor care au coordonat studiul, recunoscuti climatosceptici.

„Ceea ce ar putea fi oarecum surprinzator este ca un astfel de studiu a fost sprijinit financiar inclusiv de reprezentanti ai industriilor nu tocmai curate climatic”, mai arata Bojariu.

Experta explica faptul ca masuratorile facute de oamenii de stiinta nu fac decat sa confirme concluziile modelelor matematice folosite pentru masurarea temperaturilor globale.

Roxana Bojariu a spus ca datele facute publice arata ca temperatura a crescut mai repede si mai mult decat media globala.

Climatologul sustine ca experimente similare au stat la baza concluziei ultimului raport IPCC, din 2007, conform careia cea mai mare parte a incalzirii globale observate incepand cu a doua jumatate a secolului trecut are loc din cauza activitatilor umane care conduc la cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera.

„Cand concentratia gazelor cu efect de sera, impusa in modelul climatic, urmeaza cresterea observata s-a constatat ca rezultatele modelului reproduc aceasta incalzire observata. Deci experimentul numeric ne permite sa atribuim cresterea temperaturii globale cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera”, arata Roxana Bojariu.

Cu toate acestea, expertul IPCC spune ca cei din proiectul Berkeley au reluat studii mai vechi. „Ei au plecat de la o premisa gresita- sa verifice practic ceea ce comunitatea stiintifica stia deja. Ei se asteptau la alte rezultate”, a mai spus Bojariu.

Studiul si filmul lansate in 2007 de expertii de la IPCC, printre care si Al Gore, au starnit controverse in lumea stiintifica

Un nou studiu IPCC va fi gata in 2013

Expertii spun ca noul raport privind incalzirea globara isi va baza concluziile pe analize ale unor seturi noi de experimente numerice realizate cu o noua generatie de modele climatice globale si regionale, imbunatatite fata de versiunile precedente. Studiul va fi publicat in 2013.

Spre deosebire de cel din 2007, studiul din 2013 va include un nou capitol- predictabilitatea climatica. Expertii IPCC sustin ca vor putea trage concluzii si despre evolutia climatica in deceniile urmatoare din secolul XXI.

Cine este Roxana Bojariu

Roxana Bojariu, 50 de ani, este coordonatorul sectiei de climatologie de la Administratia Nationala de Meteorologie. A studiat la Facultatea de Fizica de la Universitatea din Bucuresti. Are doctorat in Fizica Globului la aceeasi universitate.

Roxana Bojariu este invitata pentru a doua oara sa participe la realizarea studiului privind schimbarile climatice realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPPC), care va fi facut public in 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *