Consecintele accidentului ecologic de la Baia Mare, la „Dosar Romania”

Consecin?ele accidentului ecologic de la Baia Mare, la "Dosar România"
Consecintele accidentului ecologic de la Baia Mare, la "Dosar Romania"
Consecintele accidentului ecologic de la Baia Mare, la „Dosar Romania”

Gabriel Geamanu a fost la Baia Mare si va arata consecintele, dar s i responsabilii dezastrului ecologic de acum 14 ani, in „Cronica unei catastrofe uitate”, miercuri, 28 mai, de la ora 21.00, la TVR 1 si TVR+

Au trecut 14 ani de la catastrofa ecologica de la Baia Mare, dar urmele dezastrului au ramas. In dimineata zilei de 14 ianuarie 2000, barajul iazului de decantare Bozanta Mare a cedat si peste 100 de mii de metri cubi de amestec de metale grele si cianuri au ajuns in Somes, apoi in Tisa, in Dunare si in Marea Neagra. Reporterul Gabriel Geamanu a fost la Baia Mare si va arata consecintele, dar si responsabilii dezastrului ecologic de acum 14 ani, in ancheta „Cronica unei catastrofe uitate”, miercuri, 28 mai, de la ora 21.00, la TVR 1 si TVR+.

„Ecosistemele multor tari vecine Romaniei au fost grav afectate. Accidentul a declansat un scandal international de amploare. Orasul Baia Mare are o populatie de 130.000 de locuitori si detine reputatia de poate cel mai poluat oras din Romania (in trecutul recent). Dupa catastrofa ecologica, toata atentia s-a indreptat spre acest loc. La 14 ani dupa, lumea pare sa fi uitat de tragedie. Ancheta procurorilor a fost musamalizata, iar dosarul este ascuns undeva in arhivele Parchetului din Cluj”, ne introduce in subiect realizatorul anchetei „Cronica unei catastrofe uitate”, Gabriel Geamanu.

De aproape opt ani, firma Romaltyn Mining, continuatoarea S.C. Aurul S.A., incearca sa demareze procesul de scoatere a aurului prin metoda cianurarii, insa intampina o puternica opozitie publica. Mai mult, Consiliul Local Baia Mare a adoptat o hotarare prin care se interzice aceasta metoda a cianurarii la statia de flotare, aflata in apropierea orasului. Pentru ca au fost ecologizate foarte putine iazuri in Baia Mare, atunci cand bate vantul, praful piritelor aurifere, dar si cel amestecat cu cianuri ajung in satele Sasar, Bozanta si Recea.

„Cronica unei catastrofe uitate” poate fi vizionata miercuri, de la ora 21.00, la TVR 1 si TVR+, intr-o noua editie a seriei de reportaje Dosar Romania. Emisiunea poate fi urmarita si pe TVR+, pe tableta sau mobil. Puteti descarca aplicatiile TVR+ pentru iOS si Android aici: iOS – http://goo.gl/lBu1a5 si Android – http://goo.gl/GghG5j.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *