Consiliul Legislativ a dat aviz pentru Rosia Montana, dar prezinta 16 vicii ale proiectului de lege adoptat de Guvern

Consiliul Legislativ a dat aviz pentru Rosia Montana, dar prezinta 16 vicii ale proiectului de lege adoptat de Guvern
Consiliul Legislativ a dat aviz pentru Rosia Montana, dar prezinta 16 vicii ale proiectului de lege adoptat de Guvern

Proiectul de lege referitor la inceperea exploatarii miniere de la Rosia Montana a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, insa forul prezinta 16 vicii sau defecte ale actului normativ, recomandand indreptarea acestora. Avizul Consiliului Legislativ are caracter consultativ.

Pe lista “viciilor” identificate de Consiliul Legislativ in textul proiectului de lege al executivului se regasesc detalii privind exproprierile, obligatiile de conservare a patrimoniului, protectia patrimoniului inregistrat sau termenele exploatarii.

Vezi integral Aviz Consiliu Legislativ

Consiliul Legislativ noteaza ca este necesara definirea “perimetrului Rosia Montana” la care se face referire in proiect si ca trebuie prezentate dovezi potrivit carora au fost indeplinite procedurile legale pentru exproprierile referitoare la utilitatea publica. Potrivit Legii 33/1994 privind exproprierile, ”declararea utilitatii publice se face numai dupa efectuarea unei cercetari prealabile si conditionat de inscrierea lucrarii in planurile urbanistice si de amenajare a teritoriului”, iar ”din documentele atasate proiectului de lege nu rezulta ca aceste formalitati au fost realizate”.

In ceea ce priveste referirea in proiectul de lege prin care Agentia Nationala de Resurse Minerale se obliga sa prelungeasca licenta de exploatare pentru compania Rosia Montana Gold Corporation, care expira in anul 2017, aceasta obligativitate nu ar corespunde cu prevederile Legii minelor 85/2003, potrivit carora licentele si prelungirile de licenta se acorda prin negociere. Consiliul sesizeaza ca “extinderea valabilitatii Licentei nu se poate face decat in conditiile Legii minelor, potrivit careia licenta se acorda pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de cate 5 ani”, iar elementele din proiect nu pot fi supuse negocierii.

In Acordul negociat de Guvern cu Gabriel Resources, compania este obligata sa investeasca 100 de milioane de dolari pentru conservarea patrimoniului culturalaflat perimetrul afectat de exploatare.”Recomandam sa fie precizat un termen in care investitorul sa realizeze investitia de 100 de milioane USD”, se arata in documentul Consiliul Legislativ.

Referitor la amenajarea teritoriului national, Legea 5/2000 protejeaza explicit obiectivul de patrimoniu ”Piatra despicata” de la Rosia Montana, fiind considerata ”zona naturala protejata de interes national si monument al naturii”. In proiectul de lege adoptat de Guvern, se cere relocarea ”Pietrei Despicate” si scoaterea amplasamentului sau natural de sub protectie.

In acordul intre investitor si statul roman, aprobat prin proiectul de lege al Guvernului, montarea instalatiilor este programata pentru iunie 2014, dupa obtinerea a 49 de avize si autorizatii de la institutii centrale si locale. Din noiembrie 2016, ar urma sa demareze extractia propriu-zisa de minereu de auro-argentifer. Consiliul Legislativ estimeaza prelungirea termenelor prevazute de acord, dat fiind timpul necesar pentru etapa de legiferare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *