Consiliul Local Deva a facut primii pasi pentru realizarea deponeului ecologic de la Barcea Mare

Baia Mare: Primarii din jude? au dat aviz favorabil proiectului depozitului ecologic
Consiliul Local Deva a facut primii pasi pentru realizarea deponeului ecologic de la Barcea Mare

Dacã proiectul nu va fi implementat din 2015 nu vom mai avea unde depozita gunoaiele

Consilierii locali deveni au aprobat transferul de teren necesar demararii proiectului

Intruniti intr-o sedinta „fulger” consilierii locali ai municipiului Deva au dovedit ca pot fi solidari atunci cand este vorba de o investitie care daca nu va fi realizata risca sa creeze mari probleme judetului Hunedoara. Mai exact, acestia au aprobat un proiect de hotarare care va permite CJ Hunedoara sa faca demersurile necesare pentru obtinerea unei finantari europene de 70 de milioane de euro, necesare constructiei unui deponeu ecologic la Barcea Mare.

In conditiile in care incepand cu anul 2015, gropile de gunoi existente la aceasta data in judetul Hunedoara vor fi inchise, lipsa unui deponeu ecologic care sa respecte normele impuse de Uniunea Europeana(UE) ar genera o situatie fara precedent. Practic, in localitatile in care administratiile publice locale nu vor realiza aceste investitii cu fonduri proprii, serviciile de salubritate ar fi complet blocate.

Ultima sansa

Dupa o serie de consultari cu reprezentantul Consiliului Judetean(CJ) Hunedoara si cel al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara(ADI), consilierii locali au aprobat trecerea unei suprafete de teren de 9,7 hectare, din proprietatea Primariei Deva in administrarea CJ Hunedoara pentru constructia deponeului ecologic. Conform celor doi reprezentanti ai CJ Hunedoara si ADI, deponeul ecologic care urmeaza a fi construit respecta cu strictete normele Uniunii Europene si nu va genera niciun disconfort de orice natura cetatenilor. Mai mult, acestia au subliniat faptul ca deponeul ecologic se va afla la o distanta de circa doi kilometri de cea mai apropiata locunta iar transportul deseurilor se va face pe un drum tehnologic care nu va trece prin localitatile aflate in zona deponeului. „Va asigur ca am vizitat astfel de deponee si nu exista niciun motiv pentru care locuitorii din Barcea Mare sa fie ingrijorati. Ganditi-va ca un astfel de mod de a stoca deseurile menajere este utilizat in toate tarile civilizate. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu exista nicio similitudine intre gropile de gunoi si un asemenea deponeu ecologic”, a spus reprezentatul CJ Hunedoara. De asemenea acestia au precizat ca in cazul in care nici de aceasta data nu se va putea realiza acest proiect fondurile europene puse la dispozite de UE vor fi pierdute urmand ca toate costurile necesare ecologizarii gropilor de gunoi existente si constructia unor astfel de deponee ecologice sa fie suportate de administratiile publice locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *