Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect prioritar pentru Guvern, potrivit ministrului Finantelor

Nuclearelectrica d? în judecat? ANRE pentru c? o oblig? de vând? energie popula?iei la pre? fixat
Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect prioritar pentru Guvern, potrivit ministrului Finantelor
Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect prioritar pentru Guvern, potrivit ministrului Finantelor

Proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda este prioritar pentru Guvernul Romaniei, in conditiile in care energia este un pilon central al programului de guvernare, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.

Acesta s-a intalnit joi reprezentanti ai companiilor SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare, Elcomex IEA si Candu Energy.

Discutiile au vizat proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda si posibile scenarii de finantare a acestora.

In urma cu o saptamana, directorul general al Nuclearelectrica a declarat ca preocuparea companiei este ca proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sa devina bancabil si sa fie realizat in cel mai scurt timp.

“Preocuparea noastra este sa-l facem bancabil si sa-l finalizam in timp cat mai scurt. Pentru acest lucru, suntem in discutii cu potentialii investitori’, a spus Lulache.

Directorul Nuclearelectrica a precizat ca nu poate da numele acestor investitori, intrucat exista contracte de confidentialitate, insa a aratat ca acestia nu sunt de pe un singur continent.

Din informatiile oferite pana acum de autoritati, mai multe companii din Europa, China si Coreea si-au exprimat interesul pentru acest proiect.

Proiectul reactoarelor 3 si 4 ar putea sa nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil, iar rata interna de rentabilitate, de 11,3%, este mai mica decat cea ceruta de investitorii privati pentru acest proiect, se arata in Planul de Administrare al Nuclearelectrica, postat pe site-ul companiei cu ocazia listarii la bursa.

In conformitate cu scenariul de baza din studiul de fezabilitate realizat de Ernst & Young, costurile totale de investitie se ridica la opt miliarde de euro, din care contractul de inginerie, constructie si proiectare la cheie – cinci miliarde de euro, costurile de finantare – 1,1 miliarde de euro, alte investitii in numerar – 377 de milioane de euro, alte investitii care nu sunt incluse in echivalentele de numerar – 996 de milioane de euro, contul de prefinantare a rezervei privind imprumuturile – 281 de milioane de euro, contul de prefinantare a rezervei de mentenanta – 106 milioane de euro.

Costurile totale cu investitiile pentru un MW instalat sunt de 4,985 milioane de euro, iar costurile overnight sunt de 4,231 milioane de euro, se mai arata in documentul citat. Cele doua reactoare vor avea o putere instalata totala de 1.400 de MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *