Construirea unui depozit ecologic pe raul Topolnita sufoca pestii

Din cauza lucrarilor de amenajare a depozitului, apa nu a mai ajuns in unele balti, ceea ce a dus la moartea pestilor si distrugerea florei

Lucrarile de amenajare a unui depozit ecologic pe raul Topolnita, care trece prin partea de est a municipiului Drobeta Turnu-Severin, risca sa distruga salba de lacuri naturale intinse pe o distanta de patru kilometri intre localitatile Dudas, Piatra Alba si Cerneti.

Din 1990, pe raza comunei Simian se depoziteaza deseurile menajere provenite de la cetatenii din Drobeta Turnu-Severin pe o suprafata de 7 hectare. Ecologizarea zonei ar costa 3 milioane de euro.

Consilierul Consiliului Local al comunei Simian, Dumitru Iaconescu, a declarat, ieri, ca, desi a alertat autoritatile administrative si de mediu ale judetului in legatura cu colmatarea izvoarelor care alimenteaza luciile de apa de catre constructori, nu s-a luat nicio masura de protectie a acestora.

„Lucrarile la acest obiectiv, amplasat ilegal in albia raului Topolnita, afecteaza sute de metri patrati de flora. De asemenea, tone intregi de vietuitoare subacvatice s-au sufocat in balti, din cauza ca apa a fost oprita sa mai ajunga in ele”, a spus Iaconescu.

La randul sau, primarul comunei Simian, Constantin Armasu, a afirmat ca executia depozitului ecologic in perimetrul satelor Dudas, Piatra Alba si Cerneti va duce la poluarea panzei freatice a localitatilor si a fermelor legumicole din zona.

„De nenumarate ori am facut apel la autoritati sa schimbe amplasamentul, dar nimeni nu a dat vreun semn ca ar fi ingrijorat de pericolul la care vor fi expusi circa 5.000 de cetateni”, a spus Armasu.

El a precizat ca numai interventia autoritatilor europene mai poate opri de-zastrul de pe raul Topolnita si salva de la disparitie flora si fauna acestui important curs de apa al judetului Mehedinti care se varsa in Dunare.

Cu cateva zile in urma, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Mehedinti, Dan Mihai Budu, a declarat ca pe acest curs s-au inregistrat unele depasiri ale parametrilor de calitate a apei.

Potrivit sursei citate, din indicatorii de calitate a apei, trei indicau depasiri la pH, reziduu fix si azotati, incadrand astfel apa raului Topolnita in clasa III de calitate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *