Consultare publica in Iasi: Management mai bun al deseurilor prin implicare civica si participare publica

Obiectivul Uniunii Europene este ca, în anul 2030, 70% din de?euri s? fie reciclate
Consultare publica in Iasi: Management mai bun al deseurilor prin implicare civica si participare publica

In perioada august – decembrie 2012, Asociatia Mai Bine realizeaza o consultare publica privind deseurile, adresata populatiei din municipiul Iasi. Aceasta activitate face parte din proiectul DESEURILE – management mai bun prin implicare civica si participare publica, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, prin intermediul programului ATITUDINE SI IMPLICARE, destinat organizatiilor neguvernamentale de mediu din Romania.

 

Problema abordata de proiect este cea a gestiunii deseurilor, domeniu in care exista carente semnificative in Romania. De exemplu, in tara noastra se recicleaza procentul infim de 1% din deseuri fata de media de 23% la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, media deseurilor compostate in UE este de 17%, pe cand in Romania compostul este o practica absenta si necunoscuta in randul populatiei. Directiva-cadru privind deseurile vizeaza disocierea cresterii economice de generarea deseurilor si stabileste un cadru juridic pentru tratarea deseurilor pe teritoriul Uniunii. O axa prioritara identificata de Asociatia Mai Bine  care ar trebui sa ghideze politicile publice cu privire la deseuri este prevenirea generarii deseurilor prin reducerea consumului si reutilizarea produselor.

“Imbunatatirea politicilor publice din Romania cu privire la deseuri si cresterea implicarii civice si a participarii publice este esentiala in contextul in care in acest domeniu sunt cele mai mari riscuri de infrigement ale Romaniei fata de Uniunea Europeana. Prevenirea generarii deseurilor, reducerea consumului si reutilizarea produselor, precum si atingerea ratelor asumate de Romania privind reciclarea deseurilor necesita dezvoltarea de programe la care societatea civila sa participe in mod activ si constant”, declara Anca Gheorghica, managerul proiectului.

Consultarea publica reprezinta una dintre componentele de actiune locala ale proiectului ce urmareste evaluarea perceptiei iesenilor referitoare la problemele de mediu conexe deseurilor, la sistemul de management al deseurilor menajere de la nivel municipal si la implicarea actorilor locali relevanti in gestionarea acestora. Consultarea se va realiza prin distribuirea unui chestionar in mediul online (pe paginile www.maibine.eu, www.colectarebaterii.ro si www.iasirecicleaza.ro si ale partenerilor proiectului) si in format fizic in cele cinci centre de cartier din municipiul Iasi (localizate in Nicolina, Tatarasi, Alexandru cel Bun, Frumoasa si Pacurari). Informatiile obtinute in urma analizei raspunsurilor vor sta la baza formularii de documente de pozitie si elaborarii de propuneri de politici publice care sa vina in sprijinul administratiilor locale pentru ameliorarea neajunsurilor identificate.

Proiectul DESEURILE – management mai bun prin implicare civica si participare publica a fost conceput atat cu componente de actiune la nivel local, cat si regional si national (dezvoltarea unui grup de lucru pe deseuri in cadrul Coalitiei pentru Mediu din Romania, monitorizarea legislatiei nationale si propuneri de amendamente si politici publice). La nivelul Municipiului Iasi, pe langa consultarea publica si sporirea capacitatii ONG-urilor de a se implica in activitatile de watchdog si advocacy in ce priveste politicile de mediu conexe deseurilor, alte activitati sunt dedicate informarii si incurajarii populatiei iesene sa participe activ la problemele ce tin de gestionarea deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *