Consum redus de resurse, pentru sanatatea planetei

Omenirea poate sa consume doar un sfert din totalul rezervelor de petrol, gaze si carbuni pe care le are Pamantul, pentru a mentine in siguranta climatul.
poluare
In doua studii publicate in revista de specialitate Nature, citata de Reuters, oamenii de stiinta au incercat sa pune bazele unei actiuni urgente in ceea ce priveste siguranta climatului, actiune ce face parte din planul ce trebuie intocmit pana la sfarsitul acestui an pentru a se putea semna un nou tratat, ce urmeaza sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto.

In cazul in care se va continua consumarea unei cantitati egale cu cea consumata acum, incepand din 2024 nu vom mai putea sa folosim deloc petrolul, gazele si carbunii in case, la masini sau in fabrici, si asta pentru a scade de la cinci la unu sansele ca temperaturile globale sa nu creasca cu mai mult de 2 grade Celsius.

„Chiar ridica semne de intrebare daca mai sunt necesare investitii in explorarea combustibilului fosil. Trebuie sa ne incercam norocul cu tehnologiile noi, dar care, la acest moment, sunt destul de nesigure, altfel vom fi nevoiti sa ne confruntam cu o incalzire de 3-4 grade Celsius”, a declarat Malte Meinshausen, de la Institutul din Potsdam.

Totusi, exista o problema cu care oamenii de stiinta se confrunta, aceea ca si punerea in aplicare a celor mai ambitioase planuri de limitare a emisiilor de carbon ar putea duce la schimbari climatice, ce ar putea lasa miliarde de oameni fara apa, dar ar putea produce si inundatii.

„Nu vom putea rezolva aceasta problema pana nu reducem foarte mult emisiile”, a declarat Myles Allen, de la Universitatea Oxford, care a condus unul din cele doua studii.

Emisiile de carbon cresc in fiecare an cu circa 3%, cu toate ca se aseapta ca aceasta rata sa scada temporar, ca rezultat al recesiunii. Chiar si o crestere cu 2 grade Celsius peste nivelul preindustrial ar fi o catastrofa, cel mai la indemana exemplu fiind acela al calotei glaciare din Groenlanda, care daca se va topi va creste nivelul apelor cu sapte metri, in timp ce in Australia, sudul Europei si sud-vestul Americii vor aparea secete.

Pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice va fi nevoie de foarte multi bani, de exemplu pentru inlocuirea combustibilului fosil ieftin cu mai energia regenerabila, care este mult mai scumpa.

„Reducerile rapide si tarzii sunt foarte periculoase, scumpe si distrugatoare si pot fi nerealizabile din punct de vedere politic”, au aratat cei doi cercetatori care au condus studiile, intr-o conferinta comuna.

In al doilea studiu se arata ca oamenii mai pot emite doar 500 miliarde de tone de carbon, pentru urmatorii 40 de ani, la rata de actuala. Acest lucru inseamna ca exista 50% sanse ca temperaturile sa creasca cu mai mult de 2 grade Celsius.

O rezolvare a problemei ar fi sa se limiteze consumul la doar 200 miliarde de tone, in perioada 2009-2050, pentru a exista doar o sansa din patru de a depasi limita impusa.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *