Consumul de cafea ameninta padurea tropicala

Odata cu incalzirea climei, cererea de arabica, cafeaua preferata a europenilor, nu va mai putea fi satisfacuta decat prin extinderea spatiilor de cultura, in detrimentul padurii tropicale. “Cafeaua reactioneaza imediat la temperatura si precipitatii; din acest motiv, in conditiile schimbarilor climatice, vor fi inaugurate noi zone de cultura”, arata cercetatorii Jaboury Ghazoul si Ainhoa Magrach, de la un institut elvetian.
Acestia sustin ca pana in 2050 regiunile adaptate culturii de cafea vor suferi modificari.

Suprafetele propice tipului de cafea robusta vor creste, in timp de arabica, mai sensibila, se va cultiva pe spatii tot mai mici. Asa incat cererea de robusta – tip, cum arata si numele, mai robust si cu mai multa cafeina – ar urma sa fie acoperita fara defrisari suplimentare, apreciaza cercetatorii. In ceea ce priveste arabica, mai slaba si pentru care cererea este in crestere, va fi nevoie de defrisarea unor terenuri pe care exista padure tropicala.
Cafeaua arabica reprezinta 70% din productia mondiala. Nevoia de noi teritorii ar putea creste si din cauza cariului bobului de cafea, care afecteaza multe plantatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *