Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature

0
94
Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature
Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature

Consumul semnificativ de carnati, sunca, slanina si alte produse din carne procesata creste riscul unei morti premature, avertizeaza un studiu publicat joi de revista stiintifica BMC Medicine.

In urma unei investigatii realizate pe mai mult de un milion de persoane din zece state europene, grupul de experti a observat existenta unei corelatii intre dietele bogate in carne procesata si afectiunile cardiovasculare, cancer si mortile premature, procentul deceselor timpurii crescand proportional cu cantitatea de carne procesata consumata.

Ei au mai constatat ca probabilitatea ca persoanele ce mananca zilnic mai mult de 160 de grame de carne procesata sa moara intr-un interval mediu de 13 ani este cu 44% mai mare decat in cazul celor care consuma cel mult 20 de grame de asemenea produse pe zi. In studiu se mai mentioneaza ca un consum ridicat de carne procesata creste cu 72% riscul decesului, cauzat de o boala coronariana si cu 11% riscul de cancer. Potrivit autorilor studiului, sarea si substantele chimice folosite pentru conservarea acestor produse sunt foarte daunatoare pentru sanatate. In plus, persoanele care consuma zilnic carne procesata sunt de multe ori si fumatoare, obeze ori au alte comportamente nocive pentru sanatate.

Coordonatoarea studiului, Sabine Rohrmann, considera ca 3% din numarul deceselor premature survenite in fiecare an ar putea fi evitate daca s-ar consuma zilnic mai putin de 20 de grame de carne procesata. Ea avertizeaza, insa, ca eliminarea completa a carnii din alimentatie poate determina o carenta a unor elemente nutritive vitale pentru organism, cum este cazul fierului. In Marea Britanie se recomanda populatiei sa nu manance mai mult de 70 de grame de carne procesata pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here