Consumul de energie in cladiri ar putea scadea cu 30-50%, cu investitii mici, spun unele organizatii

Mai multe organizatii au semnat, joi, o scrisoare de pozitie privind masurile ce ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica, prin care solicita incurajarea producerii de energie din resurse regenerabile si reducerea consumului de energie in cladiri prin folosirea de tehnologii noi.eficienta energetica

„Documentul, intitulat Romania si politicile privind schimbarile climatice – Stimuli economici din directionarea catre o economie verde atrage atentia asupra oportunitatilor economice asociate cu implementarea politicilor de mediu, in special in domeniul constructiilor. De asemenea, scrisoarea sugereaza masuri concrete care, aplicate, ar reprezenta investitii pentru o crestere economica durabila si nu costuri la buget”, se arata in comunicatul semnat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, WWF Programul Dunare-Carpati Romania, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Costurile asociate implementarii masurilor legate de incurajarea eficientei energetice si a producerii energiei din surse regenerabile sunt minime, deorece acestea constituie investitii returnate in viitor prin economii de energie din surse conventionale.

Cele patru organisme sustin ca prin utilizarea tehnologiilor inovative deja existente, consumul de energie in cladiri poate fi redus cu 30-50%, fara a fi necesare investitii initiale semnificative. In plus, se poate incuraja crearea unor scheme de imprumuturi publice si/sau private ce pot fi utilizate pentru lucrari de imbunatatire a eficientei energetice in cladiri, extinzand astfel, cu un impact minim asupra bugetului public, aria de cuprindere a unor programe guvernamentale deja existente.

Actiunile concrete ce pot fi implementate imediat vizeaza imbunatatirea implementarii auditurilor energetice, cresterea impactului Programului de reabilitare termica a bocurilor de locuit, crearea unor noi mecanisme financiare care sa incurajeze dezvoltarea constructiilor verzi, a tehnologiilor inovatoare si solutiilor de producere a energiei din surse regenerabile, sprijinirea actiunilor la nivel local.

De asemenea, semnatarii scrisorii de pozitie solicita o eficienta mai mare in procedurile de aprobare a materialelor de constructii noi care au performante ridicate.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *