Consumul de hrana cruda, raw vegan, beneficiu pentru sanatate

Consumul de hrana cruda, raw vegan, beneficiu pentru sanatate

Coordonatoarea miscarii Romania Goes Raw, Ligia Pop, a sustinut saptamana trecuta un curs de hrana vie la Centrul de Medicina Integrativa Lotus Life din Targu-Mures. Aici a incercat sa le explice celor prezenti ce inseamna adoptarea unui stil de viata mai sanatos, prin introducerea in alimentatia zilnica a mancarurilor raw vegane, gatite fara foc, concomitent cu hrana preparata termic.

Reporter: Adoptarea stilului alimentar raw vegan cuprinde doar mancare gatita fara foc?
Ligia Pop: 
Alimentia raw vegan cuprinde si un procent de mancare gatita, undeva 20-30% in functie de cum doreste fiecare, dar ne straduim ca peste 60% sa fie mancare netratata termic, fiindca stim foarte bine, asa cum si medicii recomanda, ca tot ce inseamna legume si fructe in stare cruda au nutrienti complecsi, nealterati de temperatura, in general. Este exact ceea ce corpul nostru are nevoie.

Rep.: Ati precizat de trecerea treptata catre mancarea raw vegana.
L.P.:
 Totul este treptat, pasii marunti sunt cei mai intelepti, atat in alimentatie, cat si in orice alt aspect. Dar atata timp cat lasam corpului nostru posibilitatea sa se invete cu acel stil de alimentatie si sa se acomodeze, el ne va spune la momentul potrivit ceea ce vrea si ce alege. Daca doreste un procent mai mare sau mai mic de hrana gatita.

Rep.: Pentru prepararea mancarii raw vegan utilizati foarte mult robotul si blenderul, dar cu conditia ca timpii de procesare ai mancarii in robot sa fie foarte scurti. De ce?
L.P.:
 Atunci cand amestecam foarte mult ingredientele, crude in general, intr-un blender cert este ca dupa aproximativ un minut, doua incep sa se incinga. Si stim ca la temperatura inalta, in general toate enzimele se distrug si vitaminele si mineralele care mai raman sunt foarte putine. Ne straduim, fiind mancare cruda, sa o supunem la cat mai putina procesare.

Rep.: Dar ati precizat ca se poate folosi apa calda pana la 40 de grade, la fel si deshidratorul.
L.P.:
 Se poate folosi apa calduta pentru supe si alte preparate fiindca pana la 40 de grade toti nutrientii nu sunt alterati. Ce trece peste 40 de grade incep sa le afecteze calitatea nutritionala si chimica, in special, si le determina sa isi schimbe structura chimica si atunci nu mai sunt ingrediente vii si crude de care corpul nostru are nevoie.
Deshidratorul usuca la 40 de grade.  Il folosim pentru paine, chiftele, se poate face pizza sau diverse preparate cum ar fi clatitele sau putem cali sau marina legume, putem face diverse feluri de branza din nuci sau alte preparate din seminte. Sunt ”n” posibilitati. Vara putem usca fructe si legume in deshidrator, facandu-ne rezervele pentru iarna. Putem usca rosii, ardei, vinete, dovlecei si putem face rezerve de 50-60 kg cum am avut noi anul trecut, din care totul consumam in timpul iernii. De ce? Fiindca iarna noi nu cumparam rosii sau legume aduse din import si preferam sa folosim din rezervele noastre. Dupa ce sunt uscate se pot pune in apa, se hidrateaza la loc si pot fi folosite in orice preparat. Si au un gust la fel ca vara.

Rep.: O alta regula precizata de dumneavostra in preparea mancarii vegane este sa nu utilizati cutitul din otel.
L.V.:
 Ne straduim sa oxidam cat mai putin. Stim ca prin oxidare se schimba structura chimica a tot ce inseamna cruditati si le afecteaza in sensul ca nu mai sunt aceleasi. Ne straduim sa folosim cutite ceramice, sau din plastic.

Rep.: Aveti cunostinte de rezultate, in urma adoptarii acestui stil de hrana, de la oameni care au urmt sfaturile dumneavoastra?
L.P.: 
Rezultatele au pornit de la noi. Am povestit ceea ce ni se intampla si dupa aceea oamenii au vrut sa incerce initial o zi pe saptamana sau doua si au inceput sa vada si ei la randul lor rezultate pentru boli si afectiuni mai vechi de care nu scapau, chiar daca au urmat si tratamente medicale. Sunt institute in lume care vindeca bolile fara un tratament medicamentos prin acest fel de alimentatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *