Continuturi ucigase in conserve: cate E-uri se gasesc in pateuri

Continuturi ucigase in conserve: cate E-uri se gasesc in pateuri

Continuturi ucigase in conserve: cate E-uri se gasesc in pateuri

Un studiu derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (A.N.P.C.P.P.S. Romania) pentru anul 2013 arata ca cele mai multe dintre pateurile de ficat comercializate pe piata romaneasca au in compozitia lor E-uri.

Concret, reprezentantii ANPCPPS au inclus intr-o cercetare derulata in perioada iulie – august 46 de tipuri de pate, achizitionate in mod aleatoriu si anonim de catre acestia, direct din rafturile supermarketurilor.

Dupa ce au analizat etichetele produselor, care provin de la diversi producatori si distribuitori din piata, specialistii ANPC au aratat ca din punct de vedere al numarului de E-uri, doar 6,52% nu au niciun E, 19,56% au un continut de 2 E-uri, 13,04% contin 6 E-uri si 8,69% contin 9 E-uri.

„Numericul de E-uri variaza intre 0 si 10“, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii de Protectia Consumatorilor.

Printre principalii producatori analizati in cadrul studiului s-au numarat S.C. Scandia Food S.R.L., Tulip Food Company, S.C. Mega Image S.R.L., Hame Romania S.R.L., S.C. Glina S.A., S.C. Productie Ardealul S.R.L.


Spre exemplu, pateul de porc de la Hame contine 10 E-uri. Tot 10 E-uri contine si pateul marca TiP, produs de hipermaketul Real.

Potrivit unui tabel publicat de ANPC, aditivii din produsele mentionate sunt polifosfati, caragenan, nitrit de sodiu sau carmin. In schimb, pateul Prefera contine sase E-uri, dupa cum sustin specialistii, in aceeasi situatie fiind si pateul de porc Bucegi.

Cinci E-uri se regasesc in pateul Ardealul produs de Orkla Food Romania S.A. In cele produse de Mandy se gasesc patru E-uri, la fel si in pateul Baroni (cel cu carne de porc si de pasare), produse si distribuite de Lidl.

La polul opus se afla pateurile Clever, Sadu si Tulip, care au un singur E in compozitie. Specialistii de la Protectia Consumatorilor spun ca pe piata exista si pate de ficat fara niciun aditiv alimentar.

In ceea ce priveste preturile, pateul Hame de porc, care contine 10 E-uri, costa in magazine 2,83 de lei, 75 de grame. In schimb, pateul Mandy de pui, care are in compozitie 4 E-uri, ajunge la 4,79 de lei. La polul opus, pateul cu zero E-uri, Via de la Scandia Foods, ajunge la 6 lei, in timp ce Sadu, venit de la acelasi producator, costa 1,9 lei.

Cele mai periculoase E-uri:
E123 – E239 sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu, se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri si unele condimente. Poate provoca migrene si crampe
E320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E250 – nitrit de sodiu
E251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 – alergici E127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente
E102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi, mustar si gem



14 Apr 2014 - Sursa: Buna Ziua Iasi



Articole recente:
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Protectia Mediului
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
Stop Abandonului
ONG
16 februarie 2016
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016