Contractele de vanzare a certificatelor verzi, luate la puricat de ANRE

Contractele de vanzare a certificatelor verzi, luate la puricat de ANRE
Contractele de vanzare a certificatelor verzi, luate la puricat de ANRE

Reglementatorul pietei noastre de energie (ANRE) ar investiga contractele bilaterale pentru vanzarea certificatelor verzi incheiate anul trecut, ca sa vada daca au existat intelegeri intre operatori inainte de incheierea tranzactiilor pe OPCOM, sustin surse din piata. Astfel, reglementatorul ar dori sa vada daca producatorii de energie verde au vandut electricitatea mult sub media pietei, „la pachet” cu certificatele verzi la tariful minim instituit prin lege.

Anul 2014 a fost marcat de ploaia de amenzi date de ANRE pentru operatorii care au tranzactionat electricitatea la preturi si cantitati variabile, gestul generand un scandal imens, care a ajuns pana in Parlament.

Specialistii ANRE considera ca piata noastra de electricitate a fost manipulata in 2014, prin tranzactii care s-au incheiat pe OPCOM cu preturi si cantitati variabile, conform unui document care a intrat in posesia ziarului BURSA in luna septembrie. Acest document reprezinta nota de justificare a noilor reguli de tranzactionare adoptate de ANRE, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2015 si care nu mai permit incheierea de contracte pentru comercializarea energiei la preturi si cantitati variabile.
Potrivit sursei citate, licitatia pe un pret care nu conteaza, in majoritatea cazurilor, decat intr-o cota de 1% la pretul de contract, reprezinta o manipulare a pietei de energie electrica (pretul de licitatie poate fi oricat de mare sau oricat de mic, deoarece el nu conteaza pentru partile care se vor angaja in contract, dar va da o indicatie eronata celorlalte parti interesate si scade gradul de transparenta a licitatiei respective).

Toti jucatorii pietei amendati au contestat in instanta deciziile ANRE, considerand ca obligativitatea de a tranzactiona transparent si nediscriminatoriu pe OPCOM nu presupune incheierea contractelor la preturi si cantitati fixe, asa cum interpreteaza reglementatorul.

ANRE a schimbat regulile de tranzactionare, pentru a nu mai permite intelegeri prealabile intre operatori, dupa cum a explicat, in repetate randuri, conducerea Autoritatii. Acum se pare ca ANRE ia la puricat si contractele de vanzare a certificatelor verzi, ca sa vada daca nu cumva producatorii de energie curata s-au inteles cu furnizorii sa le cumpere aceste certificate contra unui pret foarte mic al electricitatii.
In documentul sus-mentionat, reprezentantii ANRE au dat ca exemplu preturile mici de vanzare a energiei electrice pe piata spot din septembrie 2014, care, in opinia lor, sunt determinate in principal de ofertele producatorilor de energie regenerabila. „Acesti producatori isi permit preturile mici, deoarece isi acopera o mare parte a costurilor din vanzarea certificatelor verzi”, conform sursei citate, care subliniaza ca „aceste preturi nerealiste ameninta, insa, viabilitatea producatorilor clasici, care contribuie la functionarea sigura a sistemului”.
Sistemul cotelor obligatorii de certificate verzi este modul in care statul subventioneaza productia de energie curata. Astfel, populatia si industria sunt obligate sa plateasca aceste certificate, in functie de consumul lunar.
Anul trecut, pe piata au existat circa 2,5 milioane de certificate verzi peste cota obligatorie, fapt ce i-a determinat pe producatori sa recurga la diverse strategii pentru a-si valorifica atat energia, cat si certificatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *