Controverse la Bucuresti privind soarta OMG-urilor

Gilles Eric Seralini e profesor de biologie moleculara la Universitatea din Caen din Franta, fiind autorul unor studii prin care arata ca porumbul si, in general, organismele modificate genetic sunt toxice pentru ficatul si rinichii cobailor hraniti cu ele. Seralini a publicat mai multe carti stiintifice adresate marelui public, in care descrie pericolele organismelelor modificate genetic.

Una dintre cele mai populare lucrari semnate de Seralini, „Organismele modificate genetic care schimba lumea”, explica limpede cum anume e influentat corpul uman de folosirea acestor organisme. Profesorul francez e presedintele Comitetului de Cercetare si Informare Independenta in domeniul Ingineriei Genetice. Lucreaza ca expert pentru guvernul francez si pentru Comisia Europeana pe probleme de OMG.

Prezent la Bucuresti, Seralini i-a sfatuit pe romani sa testeze organismele modificate genetic o perioada mai lunga de timp inainte de a le folosi pentru alimentatie. Profesorul avertizeaza ca poluarea provocata de organismele modificate genetic poate creste in timp, din cauza ca, spre deosebire de alte forme de poluare, aceasta e una vie.

De cat timp studiati organismele modificate genetic?

De cand am inceput sa lucrez. Ca profesor de biologie moleculara pot spune ca de o viata intreaga. Dar consecintele modificarilor genetice ale organismelor asupra mediului le-am studiat mai ales in ultimii zece ani.

Ce ne puteti spune despre ultimele studii OMG?

Trebuie sa tinem cont de faptul ca exista doua tipuri de organisme modificate genetic, folosite in agricultura. Unele sunt benigne, altele sunt toxice, mai ales din cauza insecticidelor care le insotesc. In prezent, organismele modificate genetic contin pesticide care sunt testate pe sobolani, dar numai pentru scurt timp.

Rezultatele nu sunt, nici pe departe, concludente si pentru om, mai ales pentru perioade lungi. Potrivit studiilor pe care l-am facut, pesticidele pot provoca boli grave, precum cancerele, boli ale rinichilor si ficatului, ale aparatului reproducator.

Organismele modificate genetic au in componenta lor pesticide si de aceea trebuie testate cel putin doi ani. Soia modificata genetic contine o cantitate mare de pesticid Roundup pentru a da rezultate bune. Pentru aceasta categorie de pesticide, cer-cetarile noastre au oferit rezultate clare.

Folosirea pesticidelor din organismele modificate genetic poate explica problemele cu sarcina pe care le-am gasit la locuitorii din Ontario, Canada, unde se intalnesc mai ales la agricultori. Acestia foloseau porumb modificat genetic si femeile aveau frecvent nasteri premature, probleme cu sarcina si numar crescut de avorturi.

Cum aflam ce riscuri prezinta OMGpentru om?

Mai mult decat sa citim etichetele si sa cercetam mai mult asupra organismelor modificate genetic nu putem face in prezent. E o problema de studiu pe termen lung. Nu putem sti ce reactii vor aparea dupa utilizarea timp de zeci de ani a acestor organisme. Combinatia de pesticide si OMG-uri e periculoasa.
Nu se pot produce OMG-uri fara pesticide?

Firmele care produc organisme modificate genetic produc si pesticide. Asa ca aceste organisme au fost create tocmai pentru a ingloba in ele pesticide.

Ce impact au aceste organisme asupra mediului?

Sunt o multime de organisme modificate genetic in laborator care nu sunt daunatoare, mai ales daca sunt cultivate in mediu controlat. Dar pentru cultivarea lor in mediu deschis nu sunt suficient testate. Trebuie sa vedem ce fel de planta este. Daca o planta produce pesticid, atunci ea e otrava pentru insecte si se va dezolta mult mai repede decat altele.

Mai e problema reproducerii incrucisate cu plante obisnuite. Daca vremea e foarte calduroasa, cum s-a intamplat vara trecuta in America de Sud, atunci porumbul modificat genetic se poate combina cu o specie salbatica si devine practic un „invadator”. Combinatia poate fi mai rezistenta decat fiecare dintre parinti si va distuge toate culturile din jur, producand o poluare nemaintalnita pana acum, numita poluare genetica. Aceasta e o poluare noua, care poate sa creasca in timp, pentru ca e vie.

Ce recomandare faceti romanilor?

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti e sa cereti guvernului sa respecte legea care reglementeaza organismele modificate genetic. Legea e facuta sa arate ce trebuie sa faci in privinta organismelor modificate genetic. Prin lege sunt prevazute si testele pe care ar trebui sa le suporte OMG-urile. Atunci oamenii vor realiza ce superficiale sunt testele facute pe soareci si sobolani.

Si atunci singuri vor cere guvernului sa aplice directiva europeana pe care Romania a adoptat-o in aceasta toamna. Oamenii pot avea un rol activ, nu numai unul pasiv. Ministerul Mediului cred ca nu a fost constient de situatie si s-a abtinut asta-vara de la vot atunci cand in Consiliul ministrilor de mediu europeni au fost cerute mai multe teste pentru organismele modificate genetic.

Votul Romaniei nu ar fi schimbat scorul pentru vot, pentru ca 12 tari au votat pentru prelungirea testelor. Dar eu de aceea am venit aici, sa explic romanilor ce se intampla. Romanii vor fi protejati pentru ca etichetele sunt obligatorii prin lege si astfel ei vor afla ce consuma.

Agricultorii romani au alta parere

Prezent intr-o emisiune pe aceasta tema realizata de postul Realitatea TV, Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, a provocat vii dezbateri, acuzandu-l pe omul de stiinta francez ca ar fi impostor. „Seralini e un impostor pentru ceea ce a facut in Romania. Niciunul dintre studiile sale nu este recunoscut international.

A vrut sa dezinformeze poporul roman si a oferit presei numai informatii false. Pentru soia modificata genetic se foloseste un singur ierbicid, in timp ce pentru soia clasica se folosesc patru ierbicide. Modificarea genetica de la soia s-a facut cu scopul de a nu permite accesul ierbicidului in planta de soia. Nu este adevarat ca ea absoarbe ca un burete toxinele si ca, din acest motiv, se produce cancerul, asa cum sustin cei de la Greenpeace. Aceste afirmatii nu au fost demonstrate pana acum”, a declarat Adrian Radulescu.

Discutia a degenerat, presedintele LAPAR spunandu-i la un moment dat lui Gabriel Paun, coordonatorul de campanie al Greenpeace, ca este „un incult si un diletant” si ca oameni ca el ar trebui sa fie impuscati.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *