Cooperativele, solutia ARBDD pentru pescarii din Delta Dunarii

Cooperativele, solutia ARBDD pentru pescarii din Delta Dunarii

Guvernatorul Administratiei Rezer­vatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) spune ca sistemul este recomandat de Banca Mondiala si functioneaza cu succes in alte tari europene.

Grigore Baboianu, guvernator -ARBDD, a declarat ca in timpul consultarilor pe care le-a avut cu comunitatile locale din Delta, i-a sfatuit pe pescarii profesionisti sa renunte la actualele asociatii profesionale si sa se organizeze in cooperative. „Este vorba de cooperative de tipul celor mestesugaresti reglementate prin lege speciala care functioneaza ca societati comerciale cu statut special. In respectivele cooperative, pescarii au statut de membru cooperator si detin parti sociale care pot consta in aport in natura si in bani.

Aportul in natura poate fi constituit din scule pescaresti, ambarcatiuni sau alte bunuri care folosesc activitatii de pescuit comercial, iar banii depusi de pescari, ca aport financiar la constituirea acestor cooperative ar urma sa reprezinte fondurile necesare desfasurarii activitatilor in cadrul cooperativei. Experienta de pana acum arata ca pescarii au fost inscrisi, conjunctural, in asociatii ale pescarilor care au statut de organizatii neguvernamentale nonprofit. Aceste asociatii nu pot functiona decat ca organiztatii de tip sindical care nu desfasoara activitati comerciale. Mai mult, liderii asociatiilor sunt persoane cu interese comerciale in pescariile din Delta si, adesea, se folosesc de statutul de lider al grupului de pescari pentru a rezolva problemele comerciale pe care le au cu autoritatile, iar pescarii nu sunt sprijiniti efectiv pentru rezolvarea propriilor probleme pe care le au cu autoritatile”, a spus Baboianu.

CJ Tulcea considera cooperativizarea ilegala

Secretarul Consiliului Judetean Tulcea, Constantin Cabuz, sustine ca initiativa guvernatorulului ARBDD este ilegala, pentru ca in legile pescuitului si a ARBDD sunt referiri exprese la asociatiile de pescari din Delta, prin intermediul carora pescarii profesionisti pot dobandi accesul la resursele piscicole. „Autorizarea pescarilor profesionisti pe teritoriul ARBDD pentru activitatea de pescuit comercial se poate face doar daca acestia sunt membri ai asociatiilor de pescari profesionisti. Cooperativa este o societate comerciala. Relatia intre aceasta firma si autoritati nu este reglementata. Pentru a functiona aceasta relatie trebuie modificate legile ARBDD si a pescuitului”, a afirmat acesta.

Recomandat de Banca Mondiala

Guvernatorul Baboianu respinge acest punct de vedere, afirmand ca societatile pescaresti de tip cooperativa sunt o forma de asociere a pescarilor. „Exista un studiu finantat de Banca Mondiala privind organizarea pescariilor din Delta in care specialistii recomanda organizarea unor cooperative ale pescarilor profesionisti. Astfel de sistem de organizare functioneaza in alte tari din Europa”, a spus Baboianu. Dan Verbina, presedintele celei mai mari asociatii a pescarilor din Delta, este sceptic in privinta constituirii cooperativelor pescarilor in aceasta zona. „Implicarea patrimoniala a pescarilor in cadrul cooperativelor poate fi o solutie de responsabilizare a acestora sa-si fiscalizeze activitatea, dar va fi greu sa se constituie cooperativele pescarilor. Cine va realiza actele constitutive ale cooperativelor? Pescarii sunt oameni simpli, ei nu pot scrie documentele de constituire a cooperativei, iar costurile demersurilor juridice de acest fel sunt foarte mari”, spune Verbina.

Solutie pentru atragerea fondurilor europene

„Exista fonduri europene pentru mediu care pot fi accesate de pescari, iar Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) se va implica in accesarea acestor fonduri structurale. Preconizam ca, impreuna cu ANPA, sa infiintam primele cooperative ale -pescarilor din Delta pana la finele acestui an, pentru a le demonstra pescarilor viabilitatea acestui demers”.

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *