Copacul care lacrimeaza „sange de dragon”, printre cele 60 de specii noi descoperite anul acesta de botanisti

Copacul care lacrimeaza „sange de dragon”, printre cele 60 de specii noi descoperite anul acesta de botanisti

Printre cele 60 de specii noi descoperite de botanisti anul acesta se numara un copac cu „sange de dragon”, un ghiocel rar care creste in varf de munte si o orhidee amenintata cu disparitia.
Oamenii de stiinta de la Gradinile Botanice Regale din Kew au facut aceste descoperiri in cadrul unei serii de expeditii in cele mai izolate locuri ale lumii.

In ciuda faptului ca abia au fost descoperite, multe plante ar putea disparea din cauza amenintarilor la adresa habitatelor lor.

Un copac, ce a fost descoperit crescand pe o creasta a unui munte calcaros din Thailanda, elimina o seva rosie, inchisa la culoare, despre care folclorul local spune ca este „sange de dragon”. Aceasta seva este bauta pe post tonic medicinal, insa specia risca sa dispara in urmatorii ani.

Dr. Paul Wilkin, un cercetator din cadrul herbariumului de la Kew care a identificat copacul ca fiind o specie noua, afirma ca muntii calcarosi in care creste sunt folositi pe post de material de constructie, iar copacul este taiat in mod semnificativ de catre localncii care il considera a fi norocos.

Cu frunze tari, ca de piele si o seva rosie inchisa la culoare ce se scurge din coaja atunci cand este lovita, copacul este denumit in thailandeza Chan Daeng, insemnand Copacul Dragonului Rosu. Acum, botanistii i-au dat si un nume stiintific, Dracaena jayniana.

Dr. Wilkin afirma ca a gasit copacul dupa ce a fost condus pe o creasta periculoasa langa Chiang Mai de oameni de stiinta din localitate. De asemenea, specialistul crede ca a descoperit inca o specie noua intr-o locatie similara.

„Crestele acestor karsturi sunt acoperite cu vegetatie ciudata. Muntii de calcar sunt foarte abrupti si au creste ascutite ca un cutit, astfel ca nu poti cultiva nimicacolo. De aceea, apar aceste plante remarcabile”, a explicat Dr. Wilkin.

„In Thailanda exista o diversitate de plante care sunt trecute cu vederea. Copacul Dragonului Rosu este inrudit cu alte specii care sunt folosite la randul lor in scopuri medicinale. Sunt folosite la orice, de la vindecat ranile, fracturi, hemoroizi si ulcere. Acest copac pare sa fie folosit pe post de tonic, insa pentru a afla functia medicinala exacta este nevoie de mai multe cercetari”, a explicat specialistul.

Cercetatorii de la Kew au descoperit, de asemenea, o noua specie de ghiocel, pe care au denumit-o Galanthus panjutinii, dupa celebrul naturalist si catarator Platon Sergeevici Panjutin, care a trait in Muntii Caucaz.

Ghiocelul a fost descoperit pe o creasta de munte in Rusia si se alatura celor 30 de specii de ghiocel cunoscute pana acum. Oamenii de stiinta se tem, insa, ca noua specie ar putea fi amenintata din cauza zonei mici in care traieste.

Expertii refuza sa dezvaluie locatia exacta in care a fost gasita deoarece se tem ca vanatorii de bulbi vor culege tot ce se gaseste pe munte, pentru a vinde noile specii gradinarilor.

O noua orhidee, denumita Ornithocheirus cacharensis, a fost descoperita in regiunea Cachar din Assam, in nordul Indiei, o regiune cunoscuta mai degraba pentru ceaiul sau. Cercetatorii estimeaza ca doar 10 exemplare din aceasta planta rosie si purpurie traiesc in acea zona.

Botanistii au descopert, de asemenea, 15 noi specii de palmier. O specie din Indonezia, Adonidia maturbongsii, are frunze imense ce se aseamana cu un liliac, iar Heterospathe barfodii din Papua Noua Guinee produce flori purpurii.

De asemenea, cercetatorii au descoperit 14 specii noi de Indigofera, o planta care era folosita pe scara larga pentru a produce vopseluri.

In cadrul unei expeditii catre insula St. Helena, cercetatorii au descoperit o specie noua de iarba, pe care au denumit-o Eragrostis episocpulus.

„St. Helena este o insula foarte mica, asa ca te-ai fi putut gandi ca tot ce exista acolo fusese deja descoperit, dar iata ca nu este adevarat. Multe specii de pe acea insula nu se gasesc nicaieri altundeva in lume”, a explicat David Simpson, seful herbariumului din cadrul Gradinilor Botanice Regale din Kew.

Multe dintre speciile descoperite de cercetatorii de la Kew sunt deja amenintate cu disparitia.

Cercetatorii au descoperit cateva specii noi care fusesera colectate in trecut, dar care nu fusesera etichetate cum trebuie inainte sa fie stocate in arhiva din Kew. Cercetatorii au descoperit 11 specii noi de Orania, un palmier, ascunzandu-se in arhive.

„Tehnicile precum secventierea ADN-ului ne ajuta sa identificam relatiile dintre plante, fiind un instrument pe care nu il aveam in trecut. Credem ca exista alte 70.000 de specii noi, nedescoperite. De multe ori, aceste plante sunt descoperite la intamplare, cand ai norocul sa te afli in habitatul potrivit in perioada de inflorire”, a concluzionat dr. Simpson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *