Umbrele de soare pentru corali: Ultima şansă pentru salvarea recifelor din oceane

Recifele de corali ar putea disparea in urmatorii 100 de ani din cauza aciditatii ridicate a apelor din oceane, generata de poluarea din aer. Cercetatorii arata ca distrugerea coralilor va avea efecte dramatice asupra vietatilor marine care ii folosesc ca loc pentru adapost sau pentru reproducere. corali ucisi

Nivelul tot mai ridicat al emisiilor poluante de dioxid de carbon din atmosfera determina o crestere a aciditatii oceanelor. Studiile cercetatorilor de la Institutul Carnegie din Washington, SUA, arata ca, atunci cand cantitatea de noxe creste semnificativ in comparatie cu perioada preindustriala, recifele de corali nu se mai pot dezvolta si incep sa se sfarame.

„Daca industria va continua sa polueze in acelasi ritm aerul, pana la sfarsitul secolului al XXI-lea, noxele vor reusi sa distruga coralii si, prin urmare, echilibrul ecosistemelor marine. Oceanele absorb dioxidul de carbon din atmosfera si devin tot mai acide. In plus, temperatura apelor a crescut in mod ingrijorator in ultimii ani”, sustine coordonatorul studiului, dr. Jacob Silverman.

Acesta a studiat metabolismul recifelor de corali din nordul Marii Rosii, pentru a analiza cat de sensibile sunt acestea la schimbarile climatice. Cercetarile au aratat ca abilitatea coralilor de a-si construi noi structuri depinde de gradul de aciditate a oceanelor si mai putin de temperatura ridicata a apelor.

Recife mai albe

Specialistul Simon Donner de la Universitatea British Columbia (Canada) a mai punctat un aspect important in ceea ce priveste amenintarile cu care se confrunta coralii. Temperaturile mari genereaza albirea recifelor din cauza disparitiei algelor microscopice, a caror energie duce la intensificarea culorii coralilor.

„Cand apele se incalzesc prea tare, simbioza dintre alge si corali se distruge”, a adaugat Donner. In 2006, cercetatorii au observat ca fenomenul de albire a afectat semnificativ Marea Bariera de Corali australiana, cel mai mare sistem de recife din lume.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here